likeBalaton.hu | 2024.06.22. 12:00
Szombattól főszezoni menetrend szerint közlekednek a MÁV-VOLÁN-csoport balatoni járatai

Szombattól, a főszezoni menetrend élesítésétől kezdődően az előszezoni időszaknál is gyakoribb vonatközlekedéssel, több IC-kocsival és motorvonattal, valamint javuló szolgáltatásokkal teszik kényelmesebbé a balatoni kirándulásokat, nyaralásokat. Ekkortól a keleti országrészt (Miskolc, Debrecen, Békéscsaba, Szeged és Szolnok térségét) is közvetlen járatokkal kapcsolják össze a Balatonnal.
A Volánbusz az ország számos térségéből helyközi és helyi járataival idén is megkönnyíti a Balatonnál nyaralók és kirándulók közlekedését, illetve az ország számos térségéből biztosít közvetlen eljutást a tóhoz.

Az utasok visszajelzései alapján, pilot jelleggel a nyári menetrendi időszakra fakultatív helybiztosítási lehetőséget vezettek be a Kék Hullám, a Tópart és a Balaton InterCityk 300 forintos helyjeggyel igénybe vehető kocsijaiban a vonatok helyjegy nélküli, azaz a Balaton-parti szakaszán, továbbá a Szombathelyig közlekedő Kék Hullám IC vonatok esetében egészen Szombathelyig. A főszezonban a helyjegyet váltó utasoknak így garantálható az ülőhely a part mentén amúgy felármentesen igénybe vehető InterCityken.

Az utazáshoz a MÁV-VOLÁN-csoport új útvonaltervező-szolgáltatását, az EMMA-t érdemes használni. Az emma.mav.hu oldalon bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan megtervezheti utazását akár vonattal, akár autóbusszal, vagy pedig ezek kombinációjával szeretne eljutni a Balatonhoz.

A weboldalakon áttekinthető felületen mutatják be a balatoni utazási lehetőségeket, kínálatot, hogy utasaink még könnyebben választhassák ki a megfelelő vonatot, buszt, illetve a szükséges jegyeket, bérleteket: a vasúti ajánlatok itt tekinthetők meg, a Volánbusz által biztosított Balaton környéki utazási lehetőségekről pedig a Volánbusz honlapján olvashatnak.

A vasúti távolsági utazások száma országos szinten növekszik; a turisztikai és szabadidős célú utazások esetében is egyre népszerűvé válik a vonatozás, ez a balatoni előszezonban is megmutatkozott. A vármegye- és országbérletek népszerűsége miatt erősödő növekedés jellemző a Balatonhoz közlekedő InterRégió és sebesvonatok esetében is, amelyek helyjegy nélkül is igénybe vehetők. A Vízipók sebesvonatok kapacitását idén megnövelték, hogy még kényelmesebb legyen az eljutás a magyar tengerhez. Az osztálykirándulások jelentősen növekvő száma miatt új vonatot indítottak Zánkára a Nyugat-Dunántúl felől, valamint a Kék Hullám expresszvonatokat is maximális férőhellyel közlekedtették. Május 25-től frissített kínálattal indultak el a főváros és Keszthely közötti Balaton InterCityk étkezőkocsijai is, így a fedélzeti vendéglátás ismét – a nyári időszak egészében – elérhető a déli parton közlekedő InterCityn.

A népszerű turisztikai úti célokat sűrűbb közlekedéssel kiszolgáló főszezoni menetrend a vakáció ideje alatt, június 22-től szeptember 1-jéig lesz érvényben, azt követően pedig szeptember 22-ig az utószezoni menetrenddel biztosítanak továbbra is gyakori eljutást a magyar tengerhez.

Az utóbbi években a főváros és a Balaton között már megszokhatták az utasok a Balaton, a Tópart és a Kék Hullám InterCityket, a Déli->Parti és Katica InterRégiókat, valamint a Vízipók sebesvonatokat, amelyeket idén is a nyári menetrendben megszokott sűrűséggel vehetnek igénybe.

Június 22-től a keleti, délkeleti országrészt is közvetlen járatokkal kötik össze a Balatonnal, így Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét és Szolnok térségéből is kényelmesen, átszállás nélkül lehet eljutni a magyar tengerhez.

Az elmúlt években népszerű vált Jégmadár Expresszvonat Dunakanyart a Velencei-tóval és a Balatonnal összekötő járatuk, amelyet tavaly az előszezontól utószezonig több mint 51 ezren vettek igénybe.

Hétvégenként két egységnyi emeletes KISS-ben több mint 900 utas számára biztosítanak ülőhelyet, ilyenkor ez az ország legtöbb ülőhelyet biztosító járata. A Jégmadár július 8-tól augusztus 23-ig hétköznaponta is fog járni. Várhatóan júliusban már itt is forgalomba állnak a nagyobb kerékpáros befogadóképességű emeletes járművek. Az utazások kiszámíthatósága érdekében erre a járatra ezután is kötelező marad a kerékpárjegy és a kerékpárhelyjegy váltása (650 Ft). A járatra az utasoknak helyjegy váltása kötelező, de a Balaton-part menti utazásokkor helyjegy nélkül lehet utazni.

A Dunántúli nagyvárosokból is minden nap plusz vonatok indulnak a tóhoz: Győrből a Tanúhegy Expresszvonat, Szombathelyről a Lesence expresszvonat és Kék Hullám InterCity, Pécsről pedig a Fenyves Expresszvonat.

Az éjszakai bagolyvonatok már nem csak a déli partot, hanem hétvégenként az északi part településeit is összekötik egymással és a fővárossal. A déli parton minden éjszaka kétóránként közlekednek majd Budapest és Keszthely között, hétvégén pedig óránkénti eljutási lehetőség lesz Budapest és Fonyód között, a déli part nyári fesztiváljainak ideje alatt éjszakánként pedig még ennél is sűrűbben utazhatunk vonattal.

Az északi parti bagolyvonatokhoz Révfülöp vasútállomáson a Volánbusz csatlakozó éjszakai járatokat biztosít a Káli-medencébe. Péntek és szombat éjszakánként „Káli-kör” elnevezésű, 7702-es vonalszámú autóbuszok közlekednek Tapolcáról Révfülöpre és vissza, Gyulakeszi, Káptalantóti, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye és Kővágóörs települések érintésével. A Volánbusz által üzemeltetett Tihanybusz-járatok száma bővül a vakáció ideje alatti hétvégeken. A menetrendi fejlesztésnek köszönhetően hétvégente 9 és 18 óra között már 30 percenként indulnak az IC-vonatokhoz csatlakozó körjáratok Balatonfüred és a félsziget között.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Jegyváltás, helyjegyek és kerékpárhelyjegyek

Az utasforgalom folyamatos emelkedése miatt minden korábbinál fontosabb, hogy az utasok lehetőleg elővételben, akár napokkal az utazás előtt váltsák meg a jegyüket, helyjegyüket ezáltal – a lehetőségeik figyelembe vételével – az igényekhez jobban tudják igazítani a férőhelyeket és zökkenőmentesebb lehet az utazás. A helyjegy váltása – a Balaton-part menti szakaszok kivételével – valamennyi balatoni InterCity és expresszvonatra kötelező. A hétvégi időszakban ezeket is érdemes több nappal az utazás előtt elővételben megvásárolni, így a másodosztályú InterCity-helyjegyek ára kedvezőbb, mint az utazás napján megváltott társaik. Az InterCity és expresszvonatokon az országbérlet és a Magyarország24 napijegy mellé is kötelező helyjegyet váltani.

A kerékpárosok számára egységes tarifával, a garantált férőhely érdekében minden balatoni járat esetében kerékpárhelyjegy váltási kötelezettséggel és jelentősen növelt kapacitással készülnek. A zökkenőmentesebb utazás érdekében utasoknak érdemes előzetesen tájékozódni a honlapon a balatoni kerékpárszállítási lehetőségekről.

A jegyvásárláshoz érdemes a MÁV applikációt, valamint az ELVIRA-t használni, mint a legegyszerűbb, leggyorsabb jegyváltási módot. Júniustól már a Volánbusz jegyeit is meg lehet vásárolni az online felületeken. A Balaton partján már összesen 37 új és felújított automata áll az utasok rendelkezésére a forgalmasabb állomásokon és megállóhelyeken, a gyorsabb és kényelmesebb jegy- és bérletvásárlás megkönnyítse érdekében. Azokon az állomásokon, melyeken pénztár vagy automata üzemel, csak érvényes menetjeggyel lehet a vonatokra felszállni, a vonaton menetjegy csak pótdíj váltása mellett vásárolható.

A tóparti kirándulásokat tervezőknek a Vármegye24 napijegyek mellett idén nyáron is elérhető a Balaton24 jegy, amikkel sokkal rugalmasabban tervezhetők a túrák.

Fontos felhívás a csoportosan utazóknak

A vármegye- és országbérletek sikerének, valamint tarifareform széles társadalmi rétegeket érintő kedvező hatásainak köszönhetően az egyéni, illetve a családos utazások mellett egyre több osztály, csoport indul útnak, kihasználva a közösségi közlekedés adta lehetőségeket. Mindezek hatására az elmúlt időszakban nagymértékben megnőtt a csoportos utazások igénye, száma. A tanítási időszak utolsó heteiben volt olyan nap, amikor 1500 csoportban csaknem 50 ezer gyermek utazott vonattal. Elengedhetetlen az előzetes bejelentés és regisztráció, hogy a szolgáltatók felkészülhessenek a szokásosnál nagyobb kapacitást igénylő helyzetek kiszolgálására. Fontos, hogy a csoportok, kerékpáros csoportok legalább egy héttel előre jelezzék utazási szándékukat a kocsik, ülőhelyek és átszállások leszervezése miatt. Bicikliseknek, különösen a biciklis csoportoknak érdemes elkerülni a csúcsidei, jellemzően csütörtök és péntek délutáni, esti, valamint a szombat reggeli, délelőtti és a vasárnap délutáni, esti időzítést. A regisztrációhoz szükséges összes tudnivaló egy helyen megtalálható a vasúttársaság www.mav.hu/csoportos oldalán, ahol néhány adat megadása után gyorsan és kényelmesen bejelenthető a tervezett utazás is.

Fakultatív helybiztosítás egyes balatoni InterCityk nem IC minőségű kocsijaiban

Az utasok visszajelzései, kérései alapján, az Építési és Közlekedési Minisztériummal egyeztetve kísérleti jelleggel a nyári menetrendi időszakra fakultatív helybiztosítási lehetőséget vezetnek be a Kék Hullám, Tópart és Balaton InterCityk 300 forintos helyjeggyel igénybe vehető – nem IC minőségű – kocsijaiban a vonatok helyjegy nélküli, azaz a Balaton-parti szakaszán, továbbá a Szombathelyig közlekedő Kék Hullám IC-k esetében egészen Szombathelyig.

Ez azt jelenti, hogy június 22-től szeptember elsejéig a Balaton mentén utazók is vásárolhatnak helyjegyet ezekbe a kocsikba is, ezáltal garantálva az ülőhelyet. A fenti kocsik továbbra is igénybe vehetők helyjegy nélkül is a part menti szakaszon (északi part esetében Balatonalmádi és Tapolca, déli parton Siófok és Balatonszentgyörgy, illetve Keszthely között).

Felhívják utasok figyelmét, hogy a helyjegy nélkül utazóknak át kell adniuk az ülőhelyüket azon utasnak, aki az adott helyre szóló helyjeggyel rendelkezik.

A MÁV Appban, a menetrendben és az online menetrendi keresőkben (EMMA, ELVIRA, Vonatinfó) jelölik, ha a vonat felármentes szakaszán fakultatív helybiztosításra van lehetőség. Az utasok visszajelzései és a tapasztalatok kiértékelését követően terjesztik ki más vonalak helyjegymentes viszonylataira is a fakultatív helybiztosítást.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Forrás: mav.hu
Nyitókép: mav.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva