Mészáros Annarózsa | 2024.07.11. 11:00
Tombol a kánikula – fontos tudnivalók
A hőmérő higanyszála a 40 fok köré is felkúszhat!

Folytatódik a kánikula

34-40°C közötti rekkenő hőség várható a következő napokban. A tartós hőség az egészséges szervezet számára is megterhelő, fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. A fokozódó fülledtség jelentős terhet ró a szervezetre. Figyelj a napi folyadék beviteledre, ne várd meg, amíg szomjas leszel! Dupla annyi vízzel szerelkezz fel, mint egy átlag napon tennéd és negyedóránként fogyassz belőle. A szív-és érrendszeri problémákkal küzdőknél előfordulhat szédülés, vérnyomás-ingadozás. A keringési zavarok felerősödhetnek, vizesedés, nehézlégzés, fulladás érzése is jelentkezhet. A UV sugárzás extrém erős lesz az elkövetkezendő napokban, így fokozódik a hőguta, a kiszáradás és a leégés veszélye is. 11 és 15 óra között tartózkodj árnyékban, gondoskodj a megfelelő védelemről és kerüld a napozást, fényvédő nélkül már 10 perc alatt is leéghetsz! Harmadfokú hőségriasztás van érvényben!

Fotó:pixabay

Gyerekek a melegben

Folyadék, folyadék és még több folyadék! A kicsik a folyamatos mozgásukkal még inkább ki vannak téve a kiszáradás veszélyének, elfelejtenek inni, így a szülőknek folyamatos kínálással kell a sarkukban lenni! De nem elég csak a víz pótlása, a vitaminokat is vissza kell juttatni a szervezetbe, így a folyadék bevitel mellett a kiegyensúlyozott táplálkozásra is oda kell figyelni: tejet, tápszert, gyümölcslevet, levest is fogyasszon. A hőség befolyásolhatja a gyógyszerek hatását, erre a kisgyermekeknél még körültekintőbben kell figyelni. A gyerekek bőre extrán érzékeny a nap sugaraira, így használj magas faktorú (50+) naptejet és két óránként, fürdőzés esetén fürdőzés után rögtön kend át a gyermeket. Lenge, széles karimájú kalap, sapka minden esetben ajánlott!

Fotó: illusztráció/Shutterstock

Mindenhol 25 fok fölött a Balaton hőmérséklete

Balatonfenyves: 26 °C
Balatonkenese: 25,3 °C
Balatonlelle: 26,8 °C
Révfülöp: 27,9 °C
Siófok: 25,8 °C
Tihany: 28,4 °C

Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Tűzgyújtási tilalom van érvényben!

Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani az erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Erdőterületen nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva. Tilos a kerti zöldhulladékot égetni a mostani időszakban!

Állati hőség

Légy körültekintő kedvenceiddel is, mindig legyen friss víz előttük, amelyet naponta többször cserélj. Biztosíts számukra árnyékos, jól szellőző helyet. Lakásban tartott állatoknál légy óvatos a légkondicionálóval, mert huzatot, szemgyulladást kaphatnak.
A húsos ételek könnyen romlanak, így mindig csak kisadagot készíts ki, amit állataid rögtön elfogyasztanak.
A nagy melegben kerüld a felhevült utakat, hiszen a forró aszfalton égési sérüléseket szenvedhetnek a puha tappancsok.

Fotó: Shutterstock

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva