likeBalaton.hu | 2021.01.30. 08:00
Túl sok a víz a Balatonban
A magas vízállás miatt másodpercenként 20 köbméter vizet engednek le a tóból a Sió-csatornán keresztül.

– A Balaton magas vízállása miatt, figyelembe véve az időjárás előrejelzéseket is, megnyitották a Sió-zsilipet – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

Elmondta, hogy a tó átlagos vízállása jelenleg 120 centiméter, meghaladja a téli hónapokra előírt üzemi vízszint-maximumot.
– A másodpercenként 20 köbméteres sebességű vízeresztés nem veszélyezteti elöntéssel a Sió-menti területeket, és nem akadályozza, nem hátráltatja a Sió-zsilip átépítési munkálatait – tette hozzá.

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

Az OVF vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint mintegy 19 milliárd forintból korszerűsítik a Balaton levezető rendszerét. A 2022 végére megvalósuló beruházás eredményeként a Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a mostani, másodpercenkénti 60 köbméternek, javulnak a tó vízszintszabályozásának feltételei.
A 2019 végén megkezdett kivitelezés részeként átépítik a siófoki leeresztő- és a hajózsilipet, valamint a balatonkiliti mederduzzasztót, kotrással javítják a Sió-csatorna vízelvezető képességét, magasítják és egy szakaszon áthelyezik a csatorna árvízvédelmi töltésrendszerét.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva