likeBalaton.hu | 2024.09.03. 08:00
Szeptember 22-ig még a nyári menetrend szerint járnak a vonatok
A balatoni utószezon alatt is kényelmesen elérhető a tó vonattal, köszönhetően a MÁV-Start külön menetrendjének, amely szeptember 22-ig biztosítja a sűrű közlekedést Budapest és több dunántúli város irányából.

Az utasigényekhez alkalmazkodva a balatoni utószezon alatt is külön menetrenddel segíti a vasúttársaság a tóhoz eljutást. Szeptember 22-ig Budapestről és több dunántúli városból is sűrű közlekedéssel, átszállás nélkül lehet majd a Balatonhoz utazni.

1,25 millió menetjegyet váltottak augusztus 22-ig a balatoni vonatokra

A nyári főszezonban augusztus 22-ig 1,25 millió menetjeggyel történő, úgynevezett viszonylati utazást regisztrált a MÁV-Start a Balaton felé vagy onnan elindított járatain.

Ezenfelül – többi között a márciusi tarifareform következtében – díjmentesen (például 14 év alattiak, 65 év felettiek nagycsaládosok, fogyatékossággal élők), illetve vármegye- és országbérletekkel is igénybe lehet venni a balatoni járatokat. Így a balatoni főszezoni utazások száma több százezerrel meghaladta a 1,25 milliót is. Csak a főszezont figyelembe véve

a déli part továbbra is kiemelkedően népszerű, oda 878 ezer, az északira pedig 378 ezer menetjegyes utazás történt.

Siófok, vasútállomás
Fotó: Krausz Andrea

Olcsóbb a balatoni utószezon vonattal és busszal – keréképárral is

Egyszerűbb jegyvásárlás és nagyobb kedvezmények a vonaton és a buszon: a balatoni kiránduláshoz is érdemes a tömegközlekedést választani. A kijelölt járatokon október 27-ig szállítható bicikli a tavalyinál kedvezőbb, a vasútival megegyező áron. A kerékpárral hosszabb útra, túrázni vagy nyaralni készülők számára ideális megoldás a közösségi közlekedés igénybevétele a célállomás megközelítésére. A MÁV–VOLÁN-csoport járatain – vonatokon, illetve egyes autóbuszokon – a legtöbb kedvelt nyaraló- és kirándulóhelyre eljuttatható a bicikli.

Sokan jogosultak ingyenes utazásra is

Az új tarifarendszer bevezetésétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékossággal élők és tartós betegek, akik ma jelképes, 90 %-os kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják. Ezzel az érintett utascsoport tekintetében egységessé válik a helyi és helyközi díjszabás.

Nem kell menetjegyet váltania majd a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban részesülő, a fogyatékossági támogatásban részesülő, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanulóknak.

Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Siófok, vasútállomás
Fotó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva