Kovács Gábor László | 2024.08.18. 06:00
Szinte már minden sarkon lehet vaddal találkozni
Olyan sok vaddisznó és szarvas tűnik fel a Balaton környékén, hogy egyes településeken kezelhetetlen a vadhelyzet. A turisták megrökönyödésére és a helyiek bosszúságára vándorolnak vaddisznókondák az utcákon, erről videók is készültek a napokban.

Valaki levideózta, hogy az egyik utcában grasszálnak a vaddisznók – így írta le a videót Balatonfenyves polgármestere. A vaddisznók visszaszorítására sok intézkedést hozott eddig is a polgármesteri hivatal. A csapdázás nem volt hatékony megoldás, lőfegyverrel gyérítenék a vadat, csakhogy nagyon későn, március végére kapták meg az ehhez szükséges engedélyt. Akkor már sokan a nyaralóikban tartózkodtak, ezért nem tudták elkezdeni a gyérítést. Pedig már megnézték a helyszínt is, de kicsúsztak az időből, megkezdődött az idegenforgalmi szezon.

Nagyon gazdag Balatonmáriafürdő környékén a vaddisznó és szarvas mellett a különböző madár populáció is.

Nagyon gazdag Balatonmáriafürdő környékén a vaddisznó és szarvas mellett a különböző madár populáció is
Fotó: Hegedűs Márta

Nem azt mondom, hogy ez természetes, de azért ez egy olyan tó, amelynek partján különféle állatpopuláció él – mondta Lombár Gábor, aki a Balaton Szövetség elnöke is.

Ebben szerepet játszik az, hogy az M7-es autópálya megépítése után beszorultak az állatok a területre, mert az autópálya elválasztja őket a Nagyberektől. A vadak megjelenése nem életveszélyes, inkább együtt kell élnünk vele. A kormányhivataltól, a rendőrségtől és a vadászatra jogosult Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól kellett beszerezni az engedélyeket.

Balatonmáriafürdő önkormányzatához is érkezett több panasz, igyekeztek megnyugtatni a polgárokat, hogy ősszel folytatják a vadkárelhárítást, miután a nyár előtt már próbálták ritkítani a vadakat.
– Teljesen megszüntetni nem lehet a problémát, abban ne reménykedjen senki: kiirtani nem lehet a vadakat, mert elég nagy kiterjedésű a nádas – szögezte le Galácz György polgármester. – Több helyütt láttak vaddisznókat az idén, de támadás és konfliktushelyzet nem alakult ki, mert nem bántanak senkit, csak az esti órákban keresnek táplálékot.
Balatonszentgyörgyön mindig fennáll a vadveszély, hiszen a Kis-Balaton tőszomszédságában élnek.

Rengeteg a vad a környéken, már kezelhetetlen a helyzet, ugyanis a településen vannak olyan területek, ahol a kiskertekben nem tudnak termelni, mert bejárnak a vaddisznók és a szarvasok– mondta Farkas László Nándor polgármester. – A biztosítók a belterületi károkért nem állnak helyt, és ott a vadásztársaság nem felel, nem illetékes, míg a külterületeken a mezőgazdasági cégek nyújtanak bizonyos vadvédelmet. A kiskertek helyzete azonban bizonytalan, mert az ott élők a vadak bejárását nem tudják megakadályozni, jogi védelmet meg nem tudnak biztosítani a számukra, tette hozzá Farkas László Nándor polgármester.

Több helyütt láttak vaddisznókat az idén, de támadás és konfliktushelyzet nem alakult ki, mert nem bántanak senkit.

Vaddisznóval találkozni nem veszélytelen

Fotó: Mészáros Annarózsa

A vaddal való találkozások soha nem veszélytelenek, mert a vadállatok hordozhatnak bizonyos fertőzéseket, mondta Tavaszi József, az ordacsehi Csehi-Imrédy vadásztársaság elnöke. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a vadakkal a Balatonnál együtt kell élni, viszont célszerű, ha a nyaralók úgy rendezik a környezetüket, hogy ne vonzzák az állatokat. A szemetet például nem kell korábban kirakni az utcára, csak akkor, amikor elviszik, és fontos, hogy senki ne próbálja etetni a vadat, emelte ki. Az egyik lakó szerint rakjanak ki csapdát a rókáknak, míg a másik kiengedi a csapdából, mert aranyos állatnak tartja, említette meg a tapasztalatokat.
Belterületen nem lehet lövöldözni, mutatott rá Berényi Sándor, a somogyszentpáli Somogyi Hunor Vadásztársaság tagja, aki szerint összetett kérdés, hogyan gazdálkodik a vaddal a területgazda. A módosuló jogszabályok nem követik a hagyományos vadászat elveit, és ez az igazi vadászoknak nem nyerte el a tetszését, mondta a problémáról Berényi Sándor.

Ha felnőtt vaddisznóval találkozunk, két dolgot tehetünk

  • Úgy csinálunk mintha nem vettük volna észre és a tempónk különösebb megváltoztatása nélkül igyekszünk eltűnni a színről.
  • Megállunk és megvárjuk amíg ő távozik. Ilyenkor érdemes nem felvenni vele a szemkontaktust.
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva