likeBalaton.hu | 2024.07.10. 14:00
Vajon melyik lesz az Év madara?
Július 25-ig tart a szavazás az Év madara pályázaton. 1979 óta minden évben meghirdeti a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) azt a szavazást, amelyen eldől, hogy melyik faj viselheti idehaza az Év madara büszke címet.

A voksolás hagyományosan az interneten, az MME hivatalos honlapján zajlik, és július 25-én déli 12 óráig bárki beleszólhat még a maga kattintásával az eredmény alakulásába.

Az MME közleménye rámutat: a szakértők idén három récefajt jelöltek a versenybe – úgy is, mint klímaváltozás által fenyegetett tavak és mocsarak nagyköveteit.

Böjti réce

Böjti réce
Fotó: Kovács Norbert/mme.hu

A böjti réce Eurázsiában, Délnyugat-Angliától a Csendes-óceánig, elsősorban az európai lomb- és elegyes erdők, továbbá az ázsiai erdőssztyepp- és sztyepprégiókban fészkel. Előnyben részesíti a sík vidéki, nyílt vízfelülettel rendelkező mocsarakat és mocsárréteket, szikes tavakat, a halastavi költése ritka. Előszeretettel táplálkozik sekély tocsogókon, főleg magokat, zöld növényi részeket és gerincteleneket fogyaszt. A telet Afrikában, valamint Ázsiában tölti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint. Állománya itthon, Európában és a világban is csökken.

Kanalas réce

Kanalas réce
Fotó: Mészáros József

A kanalas réce Európa, Ázsia és Észak-Amerika sarkkörtől délre fekvő területein költ. Kifejezetten keresi a sekély tavakat, szikes tavakat és réteket, mocsárréteket, elsősorban ott, ahol szigeteket is talál. Valamennyi réce közül ennek a fajnak alkalmazkodott a csőre leginkább a vízfelszíni szűrögető táplálkozáshoz. Vonuló madár. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 forint. A világállománya csökkenő, az európai állomány stabil, míg a hazai csökkenő tendenciát mutat.

Nyílfarkú réce

Nyílfarkú réce
Fotó: Andy Moreff

A nyílfarkú réce az északi félteke mérsékelt övi régiójának fészkelője. Kötődik a szikes tavakhoz és mocsarakhoz. A vízben és a vízparton parti növényzettel, magokkal és kisebb gerinctelenekkel (rovarok, rákok, kagylók) táplálkozik. Szintén vonuló és védett fajról van szó, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: mme.hu
Nyitókép: illusztráció / DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva