likeBalaton.hu | 2024.10.19. 14:00
Sokkoló adatok: ilyen volt a vízimentők 2024-es nyara a Balatonon
A vízimentők célja, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava.

A 2024-es nyári szezon nem volt könnyű a vízimentők számára, de munkájuk nélkül a strandokon pihenők nem érezhették volna magukat biztonságban. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elképesztő adatokat közölt, amelyek megmutatják, mennyire fontos és nehéz feladatot végeztek a forró nyári hónapokban.

Több mint 50 helyszínen mentettek!

A vízimentők 54 különböző helyszínen biztosították a strandok biztonságát. A 370 bátor munkatársuk 6576 szolgálati napot dolgozott, napi 10-12 órában. Ez azt jelenti, hogy szinte minden pillanatban ott voltak, hogy segítsenek a bajba jutottakon, és megakadályozzák a tragédiákat.

3497 sérültet láttak el a strandon

A sérülések a nyár során szinte elkerülhetetlenek – legyen szó kisebb vágásokról, horzsolásokról vagy napszúrásról. A vízimentők 3497 könnyű sérültet láttak el a nyár során, gondoskodva arról, hogy senkinek ne kelljen súlyosabb következményekkel szembenéznie.

Mentőhajó riasztások – 341 alkalommal!

A vízimentők mentőhajóit 341 alkalommal riasztották, és összesen 290 bajbajutottat mentettek ki a vízből. Ezek az adatok lenyűgözőek, hiszen minden egyes riasztás egy életmentés lehetőségét jelentette. Nem beszélve arról, hogy 50 esetben eszközmentést is végeztek, többek között felborult, elsüllyedt vitorlásokat emeltek ki, és műszaki hibás járműveket vontattak a kikötőbe.

Emelt szintű mentés – profi beavatkozások

A vízimentők emelt szintű mentőegységei sem tétlenkedtek: 114 esetfeladatot láttak el. A sürgősségi mentőhajók 48 alkalommal, a mentőtiszti autók 47 esetben, míg az esetkocsik 19 alkalommal nyújtottak emelt szintű ellátást. Ez a statisztika bizonyítja, hogy a vízimentők professzionális beavatkozásai életmentőek voltak a nyár során.

Vízimentő tanfolyamok – Új hősök születnek!

A vízimentő csapat tovább bővült: a kilenc vízimentő tanfolyamnak köszönhetően 111 új vízimentő lépett szolgálatba. Ezek az új hősök már az idei nyáron is részt vettek a feladatok ellátásában, többen közülük már államilag elismert képesítő bizonyítványt is szereztek.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának áldozatos munkája nélkül a nyári szezon biztosan sokkal több veszélyt tartogatott volna. Hatalmas köszönet illeti őket minden egyes sikeres beavatkozásért!

Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

A vízimentők akkor is szolgáltak, amikor hosszában úszták át a gyerekek a Balatont

10 vízi vagy vízparti rendezvényt biztosítottak – többek között a Balaton-átúszást, a Balaton-átevezést, a Kékszalagot és azt, amikor a Kispingvin Sportegyesület gyermek vízilabdázói hosszában úszták át a Balatont.

Prevenciós programjuk keretében két újabb balatoni strandon helyeztek ki mentőmellény-állványt, 23 helyszínen tartottak baleset-megelőzési bemutatót és újraélesztés-oktatást. Mentőöv táblákból pedig 85 darabot helyeztek ki a strandolók biztonsága érdekében.

Az őszi-téli időszakban már a jövő nyárra készülnek, ami a felszerelések karbantartását, pótlását, fejlesztését, valamint kollégák képzését jelenti.

Videós összefoglaló a vízimentők munkájáról itt.

Nyitókép: VMSZ

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva