Múzeumok Éjszakája | Sümeg
Helyszín Sümeg,
Időpont

Kisfaludy Sándor Emlékház

Makám Quartet koncert

Ismét Múzeumok Éjszakája a Kisfaludy Sándor Emlékházban!

2024.06.21-én, 19 órai kezdettel Makám Quartet Borostyánének című koncertjével, gyertyafényes üvegkiállítással, múzeumi nyomozással, csodálatos szobrokkal és izgalmas fotókiállítással, borkóstolóval várunk!

A belépés ingyenes.

 

Sümegi Püspöki Palota

MENNYEI ÜGYEK Éjszakája – ingyenes tárlatvezetések

A Múzeumok Éjszakáján egészen éjfélig lehetőségük van elmerülni a Mennyei ügyek tárlatban, ráadásul mindezt kedvezményes belépőjeggyel, 1500.-/fő áron tehetik meg vendégeink. Ingyenes tárlatvezetések 19 órakor és 21 órakor indulnak. Tartsanak velünk!

A 18. század közepe Nyugat-Európában új korszak hajnala. A török pusztítás után Magyarország sorsa is történelmi fordulóponthoz érkezik. Ezen a színpadon, királyok és királynők mellett játszott fontos szerepet a püspök – és talán játszhatott volna még fontosabbat is. A körülmények – bizonyos földi ügyek – azonban úgy hozták, hogy Márton püspök nem teljesíthette be elképzelt történelmi küldetését. Sümegre visszavonulva mégis maradandót alkotott: a palotát és a gyönyörű plébániatemplomot, amelynek külföldről is csodájára járnak.

Egy zseniális művészt hívott, hogy kifesse a templom falait. Franz Anton Maulbertsch műve egyedülálló: a templom tere a freskóktól hatalmas színpaddá változott. A kiállításon megtapasztalhatjuk, hogyan jött létre és mit jelentett ez az illúzió a 18. században élők számára. Átélhetjük ezt, miközben az egyik terem elpusztult falképei a szemünk láttára újjászületnek és megelevenednek.

Az interaktív könyvtárban megtudhatjuk, mi volt a tudomány a 18. században, és hogyan képzelték el az univerzumot a Pokollal és a Mennyországgal.

A püspök és a barokk festőzseni, Franz Anton Maulbertsch sorsszerű találkozásából született freskók alkalmat adnak arra, hogy belessünk a barokk és a rokokó festészet műhelytitkaiba, megismerjük a festő alkotófolyamatát, és művészettörténeti nyomozásba fogjunk.

A sümegi püspöki palota és lakóinak élete igazi barokk történet Magyarország újjászületésének nagy korszakából, amit izgalmas, minden érzékszervünkre ható, modern kiállítással mutatnak be a rendezők.

A tájékozódást okostelefonos alkalmazás is segíti, melyben a palota egyik lakója mutatja meg, milyen titkokat rejt a régi épület.

Interaktív tárlat!

A kiállítás számos olyan, illúziókeltő- és szemléltető eszközt alkalmaz a kor bemutatására, amellyel közelebb hozza a látogatóhoz a több száz évvel ezelőtti világot. A palota építésének különböző korszakai például vetített hologramban jelennek meg, elpusztult freskóit pedig videomapping segítségével rekonstruálták, sőt, életre is keltik. Szintén falra vetített képek, pontosabban vizuális játékok és optikai trükkök segítségével idézi fel a kiállítás a sümegi mindennapokat és a kor vizuális kultúráját.

Franz Anton Maulbertsch „gondolkodófala” nyomán megnézhetjük, hogyan készültek a plébániatemplom freskói a püspök iránymutatásai nyomán, hogyan komponált a színekkel és a fényekkel a XVIII. századi festő, majd rajzfilmekben láthatjuk, hogyan zajlott a plébániatemplom kifestése, és azt is megtudhatjuk, mi a különbség a barokk és a rokokó között.

Az életre keltett festmények nem csak vizuális, de hallható információkkal, érdekességekkel fűszerezik a tárlatot. A püspök alapította titokzatos Angyali Társaság előkelő tagjai – akiket Maulbertsch megfestett a plébániatemplomban – animáció és egy interaktív játék segítségével „mutatkoznak be”, míg a korabeli uralkodók, Mária Terézia királynő, és ellenlábasa, II. Frigyes porosz király hangosan vitatkozva tárgyalják ki Biro Márton tevékenységét. Belehallgathatunk az olasz stukkátorok és a bécsi festők elképzelt veszekedésébe 1757-ből.

 

Egy éjszaka a Böhm-gyűjteménnyel

 

Nézd meg képeinket a tárlatról!

 

 

A Múzeumok Éjszakáján egészen éjfélig lehetőséget biztosítunk a Böhm-gyűjtemény legjavából válogatott időszaki tárlat megtekintésére.

(A Múzeumok Éjszakája másnapján, június 23-án 14 órától pedig maga a gyűjtő, Böhm József tart szubjektív tárlatvezetést. A rendezvényről és a csatlakozás lehetőségeiről érdeklődhetnek a +36300957062-es telefonszámon.)

A kiállításon a XX. századi alkotások két fő téma köré rendeződnek: részben a tájkép, részben pedig a portrék, ill. az emberábrázolások köré, míg a XXI. századi geometrikus anyag főleg a három alapszín, illetve árnyalataik köré. A tájképek közül kiemelkedik a kiállítás ikonjává is választott Ziffer Sándor-festmény, amely mesterének, Réti István festőművésznek a házát ábrázolja Nagybányán. A síkban megjelenő tematikát erősítik, illetve kiegészítik a bemutatott szobrok: Ingo Glass „térkonstrukciói” és Zalavári József hajlított fémplasztikája. Ezeknek a geometrikus térplasztikáknak egy-egy darabja pl. a nagybányai festők alkotásainak körében jelenik meg. A portrék, illetve emberi alakábrázolások között kiemelt szerepet kapott a nőábrázolás, pl. Hans Eder egy festménye egy balcsiki tatárlányról vagy Fülöp Antal Andor Gabriele című alkotása vagy Fritz Kimm anya-gyermek portréja; a férfi festőművészek önarcképei között pl. Nagy István vagy Aurel Popp portré is van. Az aktábrázolások között Hugo Mund Akt tájban című csendes nyugodt képe ellenpontozza Ernst Honigberger balerináját, amelyet Hans Jörg Glattfelder fehér alapú geometrikus festménye egészít ki. A folyosón terében elhelyezett téralkotások remekül illenek főként a kék és a vörös/piros színek variációit alkalmazó képekhez: pl. Michal Misiak, Nikola Dimitrov, Hellmut Bruch, Gottfried Honegger, Gerhard Frömel, Johannes Geccelli alkotásaihoz. Külön érdekesség két különféle stílusú, különböző időszakból származó, de alkotói rokonságban kapcsolódó mű, Mattis Teutsch János és unokaöccse Waldemar Mattis-Teutsch egy-egy művének egymással szemben történő kiállítása. Ezek a nevek talán nem csengenek ismerősen a látogatók előtt, de a kiállítást végig nézve láthatóvá válik a kelet-közép európai művészet magas színvonala, és az azokat alkotó művészek képzettsége, tehetsége és kvalitása is.

 

Egy este FEKETE-FEHÉRBEN a Palota Kávézóban

A Palota Kávézó kivételesen egészen éjfélig várja vendégeit.

Vendégeink várpanorámás udvarunkon a telihold fénye alatt élvezhetik a némafilmek hangulatát, és elsőként fogyaszthatják az alkalomra bővített kínálatunk legújabb tagjait:

Gasztronómiai kínálat „fekete-fehérbe öltöztetve”, alkalmi meglepetésekkel a Múzeumok Éjszakáján.

🐼 Wachtlerné Csákvári Henrietta bűbájos pandagyűjteménye és

☯️ VeronikArt szakrális geometriai munkái megtekinthetők a kávézóban

♟ Sakkasztal – játékos kedvű vendégeinknek

A Palota Kávézó kerthelyisége kutyabarát hely!

 

Egy este FEKETE-FEHÉRBEN a sümegi palotában

A Múzeumok Éjszakáján kedvezményes belépőjeggyel (1500.-/fő) tekinthetik meg kiállításainkat, 18 órától egészen éjfélig! Ingyenes tárlatvezetések: 19 és 21 órától!

🎥🎞 Megidézzük a némafilmek hangulatát!

🐼 Wachtlerné Csákvári Henrietta bűbájos pandagyűjteménye és

☯️ VeronikArt szakrális geometriai munkái a kávézóban

♟ Sakkasztal – játékos kedvű vendégeinknek

📷 Régi fekete-fehér fotók a Maulbertsch freskók részleteiről

A program éjszakáján a Palota Kávézó és panorámás terasza meghosszabbított nyitva tartással, éjfélig várja a Vendégeket!

 

Sümegi Vár

Kapunyitás
2024. június 22. 20:00 – 20:30

Ünnepélyes MÁGLYAGYÚJTÁS
2024. június 22. 20:30 – 21:00

Fáklyás tárlatvezetések – Börtöntúra
2024. június 22. 21:00 – 22:00

JELZŐFÉNY gyújtás Szigliget és Rezi váraknak
2024. június 22. 21:30 – 22:00

Mare Temporis TŰZZSONGLŐR bemutató
2024. június 22. 22:00 – 22:30

Folk BEAT koncert
2024. június 22. 22:30 – 23:30

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva