likeBalaton.hu | 2024.07.22. 08:00
A Balaton horgászata 2023-ban: rekordok és kihívások
A Balaton, Magyarország legnagyobb tava és a hazai horgászat zászlóshajója, 2023-ban ismét bizonyította kiemelkedő jelentőségét.

A 63 102 hektáros vízfelületen a horgászok összesen 701 tonna halat fogtak ki, ami 25,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A ponty továbbra is a legnépszerűbb zsákmány

A kifogott halak oroszlánrészét, 65,1%-át a pontyok tették ki, összesen 457 tonnát. Ez 29%-os növekedést jelent 2022-höz képest. A szakértők szerint a lágyhéjú kagylók bősége ideális életteret biztosít a pontyok számára a „magyar tengerben”.

Egyéb halfajok teljesítménye

A keszegfélék 103,5 tonnával (14,8%) a második helyen állnak, ami 31%-os növekedést jelent. A süllő, vagy ahogy a Balatonnál nevezik, a fogas, 62,2 tonnával (8,8%) a harmadik legnépszerűbb halfaj volt. Az ezüstkárász és más idegenhonos fajok 26,7 tonnát tettek ki.

Meglepetések és rekordok

A harcsa fogása kiemelkedő teljesítményt mutatott, több mint 70%-os növekedéssel elérve a 20 tonnát. A balin állománya is megerősödött, 12 tonnás fogással. Bár a garda fogása csökkent, még mindig a Balaton adja az országos fogás 55%-át. A sügér esetében ez az arány 42%.

Kihívások és jövőbeli trendek

Sajnos nem minden változás pozitív. A törpeharcsa és a busa fogása növekvő tendenciát mutat, ami ökológiai szempontból aggodalomra adhat okot. Ez részben a pontosabb adatgyűjtésnek is köszönhető, de mindenképpen figyelmet érdemel a jövőben.

A 2023-as év kiemelkedő volt a balatoni horgászat szempontjából. A növekvő fogási eredmények és a változatos halfauna azt mutatják, hogy a Balaton továbbra is Magyarország elsőszámú horgászdesztinációja. Ugyanakkor a jövőben fokozott figyelmet kell fordítani az idegenhonos fajok terjedésének megfékezésére és az őshonos állományok védelmére, hogy a tó ökológiai egyensúlya hosszú távon is fenntartható maradjon.

Forrás: MOHOSZ
Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva