Hajdú Marianna | 2024.08.08. 14:00
Aranyszőrű csikó és pöttyös nyúl a Szántódpusztai Majorságban
Újszülött kisállatok paradicsoma lett a Balaton-parti majorság, ahol még Gizi, a két tonnás sertés is házikedvenc.

A Szántódpusztai Majorság új életre kapott, és ha majorságról beszélünk, mi is adhatja meg egy ilyen hely lelkét, ha nem az állatok. A majorság az elmúlt hónapokban számos állatot fogadott be, aminek aztán meg is lett a gyümölcse. Megkértük Hollósi Dezső, a majorság fő állatgondozója megmutatja az összes “furafigurát”, akik a majorságban élnek.

Bemehetünk közéjük, de ne csodálkozzunk, hogy mi leszünk a látványosság
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Pöttyös nyúl nem is létezik!

Már a bejárat után egy sereg apró nyuszi fogadott minket. Ezek a magyar óriás és parlagi nyulak keverékei, akiket örökbefogadással és ajándékként kapott a majorság, igazán különlegesek. Vicces rajzolatú bundájuk egyedülálló, aki még nem látott pettyes nyulat, annak a szalmakupacból itt garantáltan kiugrik néhány.

A pettyes nyúl nem az egyetlen érdekesség a majorságban
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A tavaszi születésű fülesek már utolérik szüleiket, az alig néhány hetesek még csak mocorognak a fészekben. Ahogy belépünk közéjük, a nyuszik kíváncsian ugrándoznak körülöttünk, és rögtön kiderül, hogy a répa a kedvencük, amit se perc alatt eltüntetnek.

Térképtolvaj kecskék és a hedonista sertés

A kecskék egy külön karámban találhatók a majorság területén. Híresek arról, hogy a látogatók kezében lévő papírokat, például térképeket elcsenik és megeszik. A majorság személyzete emiatt újragondolta a látogatói tájékoztatást, és már nem adnak ki papíralapú térképeket, hanem kihelyezett táblák segítségével tájékozódhatnak a látogatók. Hozzájuk is illik csemegével érkezni, mert a simogatás mellett a hasukat szeretik a legjobban.

Ha nem kapnak nasit, szereznek a szemfüles és nagyon barátságos kecskék
Forrás: Péntek Marianna

Gizi, a másfél éves, 200 kilogrammos sertés, különleges bánásmódban részesül. Gondozója naponta simogatja és vakargatja, amit azzal hálál meg, hogy a lábára fekszik. A nyári melegben imád fürdeni, amit meg is kap egy kiadós zuhanyzással. Gizi szomszédai Cony és Negro, a csüngőhasú malacpár szintén imádják a gyümölcsöket. Vakargatásból ők sem ismernek határt és a finom gyümölcsöket is számolatlanul fogadják. A malacólak körül rohangáló két kutya, Csuti és Néró is a legnagyobb barátsággal szaglász körbe mindenkit, és még köszönni is tudnak. A tervek szerint hamarosan magyar mangalicákkal bővül majd a malac csapat.

Megfáradt szülő és a kirúgott revüsztár

A nyulak mellett a szárnyasok büszkélkedhetnek igazi bébi bumm-mal. A sárga pelyhes kiskacsák anyjukat szinte lehozzák az idegrendszeréről: Még valódi toll sincs rajtuk, de feleselve követelik a jogaikat a szülőségben megfáradt ősön. Egy ketreccel távolabb parlagi tyúk neveli csibéit. Annak ellenére, hogy maga keltetőben látta meg a napvilágot, ösztöneire hallgatva elkotlott és a majorsági miliőben szülői babérokra tört.

Hollósi Dezső, a majorság fő állatgondozó kicsit megszabadította csemetéjétől a stresszes szülőt, de csak egy simogatásra
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

A szárnyasok vízi szakasza külön wellness részleget kapott a felújított ólban. Itt aztán igazán hóbortos egyedeket is láthatunk. Az egykori udvarok lakója a búbos kacsa úgy néz ki, mint akit kirúgtak a revüből, de magán felejtette a fejdíszt. A kendermagos, a kopasznyakú együtt kíváncsiskodnak a látogatóra, mintha mi lennénk a látványosság. A kislibák a kacsákkal egy percre sem szakítják meg a lubickolást, elvégre szezon van, mégis mikor fürödjenek?

Az aranyszőrű paripa nem mese

A majorság területén harminc ló él, köztük For Joy, a versenyparipa. Szőre pont olyan, mintha aranyszálak borítanák a testét. For Joy nem csak a legszebb, de a legértékesebb ló is a majorságban, hiszen ugró tudományával ő itt a helyi olimpikon.

Az aranyszőrű paripa bizony nem mese. A majorság elismert olimpikonja, a sármos For Joy
Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Tiarella a néhány hete született kiscsikó anyja mellett ismerkedik a világgal, már most kíváncsian keresi a látogatók társaságát, amikor olyanja van. Bolondos kölyökként hol anyja mellé borul a fűbe, hol körbeszökelli a karámot, hogy energiáit levezesse, hiszen abból van neki bőven. A mama ragaszkodik azért a pihenéshez is, ilyenkor Tiarella szemmel láthatólag örül a vendégeknek. Máris lódul a karám oldalához ismerkedni és bezsebelni a simogatást.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Hajdú Marianna

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva