viharjelzés: nincs
10°
13°
ÉNY
5 km/h
Mihály Szilvia | 2019.06.25. 14:00
Ágyúrobaj és őrtűz az éjszakában - videóval
A Szigligeti várban láttunk középkori harci bemutatót, hallottuk az ágyúk dörgését, őrtüzet gyújtottak a fáklyás várlátogatáshoz és még egy tűzzsonglőr is elvarázsolt bennünket! Mutatjuk a képeket és a videókat a különleges esti vártúráról!

Ötödik alkalommal rendezték meg a fáklyás várlátogatást a Szigligeti várban. A várvédő vitézek humorosan, a történelmi elemeket felhasználva mutatták be a harcászati módokat és fegyvereket.
Megtudtuk, hogy a lándzsát dárdának vagy kelevésznek is hívták, és ahogy elnéztem, nem is volt vele egyszerű célba dobni. A várkapitány, Balassa Dániel elmondta, hogy ezt a harci eszközt képzetlen katonák kezébe is lehetett adni, az ő feladatuk az ellenség feltartóztatása volt.
Mutatjuk hogyan:

A számszeríj vagy nyílpuska nem keverendő a szerszámíjjal, a páncélos lovagok elleni fegyver volt, az íj könnyen áthatol a kemény vérten is. Eredetileg ezeket az íjakat kézzel fel sem lehetett húzni, külön eszköz kellett hozzájuk.

Fotó: Mihály Szilvia

Nincs igazi vár ágyúk nélkül, Szigligeten a várkapitány parancsára ezek meg is szólaltak.

A vár története mellett Balassa Balázs polgármester felvázolta a vár felújításának terveit is. Idén szeptember 2-től jövő tavaszig zárva tart a Balaton vára, hogy közel 500 milliós fejlesztés után egy valódi interaktív kiállítóhely fogadja a látogatókat.

– Milyen változások várhatók?
– A vár felújításának következő részében interaktív kiállítótereket hozunk létre, hogy minél több időt itt töltsenek a várlátogatók. Az alsó várban a várkapu ki lesz egészítve egy ejtőrácsos kapuval, a középső kapunál pedig kialakítunk egy rondellát. A kapu tetejére fel lehet majd menni, és egy kronoszkóp segítségével megnézhetjük a balatoni csatákat. Büszkék vagyunk arra, hogy Szigligeten sajkás kikötő is volt.

– Milyen bővítések várhatók a felső várban?
– Sokkal több fedett rész lesz, mint most, mindenhol más tematikán keresztül elevenítjük fel a múltat. 800 köbméter falazáshoz hihetetlenül sok kő kell.

Fotó: Mihály Szilvia

– Honnét tudnak ennyi követ idehozni?
– A vár fala csak egyfajta kőből épült, és csak ilyen követ használunk az építkezéshez. A szigligeti kő is bazalt tufa, vulkánkitörés eredménye, de más korszakból származik, mint a badacsonyi kövek, más a színe is. Ilyen követ csak Szigligeten találunk. Ha valahol a faluban elbontanak egy házat, pincét, ólat, ami ebből épült, akkor azt vagy megvásároljuk vagy más építőanyagra cseréljük. A vár köveiből épült annak idején az egész ófalu.
Nézzék meg az ófalu képeit! Sehol máshol nem látható ennyi nádfedeles házikó, mint itt, Szigligeten!

– Milyen új kiállítási elemek lesznek a várban?
Az egész felső vár interaktív kiállítótérré alakul. A palotaszárnyban egy vetítőtermet alakítunk ki, ahol megismerhetjük a vár építésének a folyamatát.

Fotó: Mihály Szilvia

A Lőpor vagy más néven Bencés torony, ami villámcsapás következtében pusztult el, is tetőt kap. Az egyik szinten IV. Béla uralkodásának idejét mutatjuk be, mind a tatárjárás előtti, mind az utáni időszakot. Az ő rendeletének köszönhető, hogy nagy számban épültek kővárak az országban. A toronyban még bemutatjuk a szigligeti várkapitányok életét is.

A nyugati részen bemutatjuk a végvári vitézek mindennapjait, felpróbálhatunk korabeli ruhákat, vérteket, de még fegyvermásolatokat is a kezünkbe vehetünk. Korszakonként bemutatjuk, hány lovas, hány gyalogos katonánk volt.

Fotó: Mihály Szilvia

A balatoni végvárrendszert is felépítjük makettek segítségével, és a Balaton kiterjedését is szemléltetjük. Az egyik terem közepén egy mai Balaton sziluett lesz, alatta a XVI. századi méretekkel.

Bemutatjuk a török kori hadi kikötőket is. Az északi parton Tihany és Szigliget a magyar kikötő volt, délen Fonyód és Siófok török kézben volt. Siófokon a Víztoronynál találták meg a sajkás kikötő alapjait.

A hölgyeknek is kedvezünk, a vár életét bemutató kiállításon nem csak középkori fűszernövényeket, de recepteket is láthatnak a látogatók, teljes menüsorokat, edényeket és kutakat, fürdőszobát is bemutatunk.

Fotó: Mihály Szilvia

Az este fénypontja az őrtűz, vagyis máglya meggyújtása volt. Ennek fényével és füstjeleivel tudtak üzenni a régiek a szomszéd vár katonáinak. A hegyesdi és a csobánci várőrség látta a szigligeti tüzeket és jelzett vissza a katonáknak, ha ez szükséges volt.

A Szent Iván éjhez kapcsolódó tűz és rituálék a táncosokat, zsonglőröket is megihlették, nem csak a középkorban, hanem most is lenyűgöző a lángokkal táncoló művészek látványa:

Van, aki sima hullahopp karikát sem tud megtartani a derekán, Szabó Zsanettet a lángok sem zavarták a csodás produkcióban:

Nem csak engem, de a többi nézőt is teljesen lenyűgözte a show:

Mutatjuk az este legjobb képeit:

Olvastad már az őszi várlátogatásunkról szóló cikkünket?

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva