likebalaton.hu | 2024.06.12. 10:00
Brutális hőség jön! Akár 33-38 fok is lehet
A hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik. A következő héten a napsütés és a forróság uralkodik majd, így ideje előkészíteni a naptejet és a szalmakalapot!

Június 12-13. (szerda-csütörtök)

A hét eleje viszonylag hűvös lesz, a nappali maximumok 18-22°C között alakulnak, éjszaka pedig 11-13°C várható. Az időjárás változékony lesz, kisebb eső is előfordulhat.

Június 14-16. (péntek-vasárnap)

A hétvégén azonban beköszönt a valódi nyár! A hőmérséklet pénteken 24°C-ra emelkedik, majd szombaton és vasárnap 25-28°C körül alakul. A napfényes idő tökéletes lesz egy balatoni fürdőzéshez vagy egy napos kiránduláshoz. Vigyázzunk a magas UV-sugárzásra!

Június 17-19. (hétfő-szerda)

A hét elején folytatódik a meleg időjárás, hétfőn és kedden 30-31°C, szerdán pedig 33°C várható. A hőség miatt figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre és kerüljük a közvetlen napsugárzást a legforróbb órákban.

Június 20-23. (csütörtök-vasárnap)

A hét második felében még magasabb hőmérsékletekre számíthatunk. Csütörtöktől vasárnapig a nappali hőmérséklet 32-38°C között alakulhat. A hőmérséklet estére sem csökken jelentősen, így kellemesen meleg éjszakák várnak ránk.

 

Amikor a hőmérséklet 33-38 fok között van…

  1. Hordjunk laza, világos színű, természetes anyagú ruhákat. A pamut és a len remek választás lehet, mert jól szellőznek és nem tapadnak a bőrünkhöz.
  2. Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet, és ne feledkezzünk meg a napszemüvegről és a szalmakalapról sem, ha a tűző napon tartózkodunk.
  3. Fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg vizet vagy cukormentes limonádét. Kerüljük az alkoholt és a koffeintartalmú italokat, mert ezek dehidratálhatnak minket.
  4. Étkezésnél részesítsük előnyben a könnyű, hideg ételeket, mint a saláták, gyümölcsök és joghurtok. Kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, mert ezek extra terhelést jelenthetnek a szervezetünknek.
  5. Ha tehetjük, töltsük a nap legmelegebb óráit hűvös helyen, légkondicionált környezetben vagy árnyékban. Ha mégis a szabadban vagyunk, keressünk gyakran árnyékos helyet és pihenőt.
  6. Frissítsük fel magunkat hideg zuhannyal vagy fürdővel, esetleg mártózzunk meg egy medencében. A hűsítő víz csodákat tehet a közérzetünkkel.
  7. Ne erőltessük a testmozgást a kánikulában, de ha mégis sportolnánk, tegyük ezt a kora reggeli vagy késő esti órákban, amikor alacsonyabb a hőmérséklet.

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, könnyebben átvészelhetjük a nyári hőséget. Ne feledjük, hogy a kánikula mindenki számára megterhelő lehet, ezért legyünk türelmesek és figyelmesek magunkkal és másokkal szemben is. Élvezzük a nyarat, de vigyázzunk magunkra a nagy melegben!

 

 

Tünetek, melyek súlyos egészségügyi problémára utalhatnak

  1. Fejfájás, szédülés, gyengeség a tünetek a dehidratáció jelei lehetnek. Ha nem sikerül enyhíteni őket folyadékbevitellel és pihenéssel, forduljunk orvoshoz.
  2. A túlzott hőség hatására kialakulhat hőkimerülés, amelynek hányinger, hányás is lehet a tünete. Ilyenkor fontos a pihenés hűvös helyen és a fokozott folyadékpótlás.
  3. A hőségben az izzadással sok sót veszíthetünk, ami izomgörcsökhöz vezethet. Igyunk ilyenkor izotóniás italokat, és pótoljuk az elvesztett ásványi anyagokat.
  4. Ha valaki a nagy melegben zavarttá válik, nem tudja, hol van vagy mi történik körülötte, az a hőguta jele lehet. Ez egy életveszélyes állapot, azonnal hívjunk mentőt!
  5. A hőguta másik jellemző tünete, hogy a bőr kipirosodik, forrón tapintható, de nem izzad. Ilyenkor is azonnali orvosi segítségre van szükség.
  6. Ha a nagy melegben valakinek hirtelen felgyorsul a pulzusa vagy nehezen lélegzik, az a szervezet túlterhelődésének jele lehet. Biztosítsunk számára pihenést hűvös helyen, és figyeljük az állapotát.
  7. A tartós hőség még az egészséges szervezetet is megviseli. Ha szokatlan fáradtságot, kimerültséget érzünk, pihenjünk többet, és kerüljük a megerőltető tevékenységeket.

 

Ha bármelyik tünet súlyosbodik, vagy nem múlik el a hűsölés és a folyadékpótlás hatására, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Különösen figyeljünk a kisgyermekekre, idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre, mert ők fokozottan veszélyeztetettek a hőség által. Az időben felismert problémák és a megfelelő óvintézkedések segíthetnek elkerülni a komolyabb bajokat a kánikulában.

Nyitókép: DMA

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva