Mihály Szilvia | 2019.10.23. 10:00
Strandidőben süllőztünk a hétvégén
Strand, ősz és gasztro szlogennel csalogattak bennünket Szigligetre, ahol kovászos uborkával és friss fehér kenyérrel ettük a süllőt. Volt, aki a vízbe is bemerészkedett.

Fogalmam sincs, hányszor voltam már a Süllőfesztiválon, talán egy-két alkalom maradt ki az elmúlt 14 évben.
Jártam már itt gumicsizmában a sárban és szalmában tapicskolva, fagyoskodtam nagykabátban, és ültem a parton rövid ujjúban. Ezen a hétvégén délutánonként 25 fok volt, a legjobb idő kaptuk egy szabadtéri fesztiválhoz.

Fotó: Mihály Szilvia

Jött már velem a családom, barátok, szerelmek, a még “nem eszek halat” és “utálom a tömeget” típusú ismerősöket is sikeresen rábeszéltem erre a programra. Vannak olyan külföldi barátaim, akik direkt erre az időpontra időzítik az őszi balatoni pihenésüket. Ez a fesztivál valahogy nyomot hagy abban, aki egyszer itt járt.

Ha a parkolóhely keresés és sorban állás közben nem nyírjátok ki egymást a többiekkel, akkor jövőre is velük leszel itt, ha pedig ezt nem ugorjátok meg, annak sem a fesztivál az oka.

Egy biztos, ebben a pár napban Szigligetre ki lehetett tenni a megtelt táblát. Ilyenkor le kell lassulni, ki kell várni a hosszú sorokat, bele kell feledkezni a napba, és rá kell jönni, felesleges rohanni. Itt azt úgysem lehetett.

Fotó: Mihály Szilvia

A strand környékén nagyobb volt a forgalom, mint a legforróbb nyári napokon, a nagy parkolóban kézműves árusok, a strand területén a gasztro kínálat várt bennünket. A süllők és az ételek frissen készültek, nem mikróban, hanem forró olajban sütik, ez bizony sokáig tartott.

Az én tippem, jövőre próbáljátok ki, hogy valaki beáll a társaságból a sorba, a többiek csatangolnak közben, és tíz percenként leváltjátok egymást. Célszerű azt a személyt is előre kisorsolni, kiválasztani, aki nem kóstolja meg a környék vulkanikus borait, és vezet a visszafelé úton.

Dottóval és hajóval is érkezhettünk volna a strandra, a déli partról a menetrendszerinti járatok mellett Luszi is folyamatosan hozta az utasokat.

Ennyi előkészület után már csak kóstolni kellett, és persze beszerezni a kedvenc levendulás szappanokat és pöttyös bögréket az árusoktól. Fontos megemlíteni, hogy itt nem találkoztunk kínai bóvlival, utángyártott tömegtermékekkel, a kézművesek saját portékájukat kínálták.

Fotó: Mihály Szilvia

Amikor a halsütők technikai szüneteket iktattak be, és olajat cseréltek, még jobban feltorlódott a sor, de cserébe jóízű süllőt kaptunk.

Fotó: Mihály Szilvia

A Várkávézó is megjelent a fagylaltjaival, kihagyhatatlan ízekkel csábították a vendégeket, a kedvencem a sós tökmag és a gesztenye.

Fotó: Mihály Szilvia

A strand területén található szaunában is folyamatosan voltak vendégek, és hol máshol hűtötték volna le magukat, mint a legnagyobb merülőmedencében, a Balatonban. Ez most az erős szél okozta nagy hullámok között igazi turista látnivaló is volt, mutatjuk:

A gyerekeket Fanyűvő játékpark várta, itt pecázhattak és ágyúval is bevehették a középkori várakat.

Fotó: Mihály Szilvia

Nézd meg a fesztiválon készített legjobb képeket:

Bár tavaszig a Szigligeti vár felújítás miatt zárva tart, az idilli település ófalujában tett séta kihagyhatatlan volt. Mutatunk pár korábban készített képet!

 

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva