likeBalaton.hu | 2024.05.17. 12:00
Távol tartanád a szúnyogokat? Mutatjuk, hogy mit (t)egyél
A fokhagymától a citromfűig, itt vannak a legjobb tippek, hogy élvezhesd a nyári estéket csípések nélkül. Tudtad, hogy a vércsoportod is befolyásolhatja, mennyire vonzódnak hozzád a szúnyogok?

A tóparti nyaralás a pihenés és kikapcsolódás tökéletes módja lehet, de a szúnyogok könnyen elronthatják az élményt. Szerencsére rengeteg természetes módszer létezik, amikkel távol tarthatjuk a kis vérszívókat.

Az illóolajok nagyszerű természetes szúnyogriasztók

A citronella olaj az egyik legjobb választás. Csepegtessünk belőle egy kis hordozóolajba, például kókuszolajba, és kenjük a bőrünkre. A levendula olaj is kiváló, illatos és hatékony. Pár cseppet tegyünk a csuklónkra vagy a bokánkra, vagy párologtassuk a szobában. A teafaolaj szintén jó választás, fertőtlenítő hatása mellett a szúnyogokat is távol tartja. Keverjük vízbe és permetezzük a környezetünkre.

Bizonyos növények is segíthetnek távol tartani a szúnyogokat

Ültessünk citromfüvet, aminek az illatát nem szeretik a szúnyogok. Ültessük cserépbe vagy a kertbe.

A borsmenta friss, mentolos illata is távol tartja a szúnyogokat, és teát is készíthetünk belőle.

A bazsalikom nemcsak a konyhában hasznos, de a szúnyogokat is elriasztja, és cserépben vagy a kertben is jól mutat.

A természetes anyagokból készült gyertyák és fáklyák nemcsak hangulatosak, hanem szúnyogriasztó hatásúak is

A citronella gyertyák citronella olajat tartalmaznak, ami távol tartja a szúnyogokat. Helyezzünk el belőlük néhányat a terasz körül. A fáklyákba tölthető citronella olaj égés közben is hatékonyan riasztja a szúnyogokat.

Otthon is könnyen elkészíthetünk természetes szúnyogriasztó permetet. Keverjünk össze 10 csepp citronella olajat, 10 csepp teafaolajat, 10 csepp levendula olajat, 1/4 csésze varázsmogyorót és 1/4 csésze desztillált vizet egy spray palackban. Rázzuk össze jól, és permetezzük a bőrünkre vagy a ruházatunkra.

Fotó: shutterstock

A mechanikai védelem is fontos

Tegyünk szúnyoghálókat az ajtókra és ablakokra, hogy a szúnyogok ne jussanak be. Viseljünk hosszú ujjú, világos színű ruházatot, ami kevésbé vonzza a szúnyogokat.

A természetes szúnyogriasztók használatával elkerülhetjük a vegyi anyagokat, és nyugodtabban élvezhetjük a nyaralást. Az illóolajok, növények, természetes gyertyák és fáklyák, házi készítésű permetek, valamint a szúnyoghálók és védőruházat mind segíthetnek ebben. Próbáljuk ki ezeket a módszereket, hogy a nyaralás igazi pihenés legyen!

Őket szeretik igazán a szúnyogok

Kutatások szerint a szúnyogok különösen vonzódnak bizonyos vércsoportokhoz. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy a 0-s vércsoportú emberek nagyobb valószínűséggel vonzzák a szúnyogokat, mint az A vagy B vércsoportúak. Az alábbiakban részletezem, hogyan és miért történik ez:

1. Vércsoport

Az emberek különböző vércsoportokkal különböző antigéneket és kémiai jeleket bocsátanak ki a bőrükön keresztül. Ezek a kémiai jelek befolyásolják a szúnyogok viselkedését:

  • 0-s vércsoport: Az emberek, akik 0-s vércsoportúak, olyan kémiai jeleket bocsátanak ki, amelyek különösen vonzóak a szúnyogok számára.
  • A vércsoport: Az A vércsoportú emberek kevésbé vonzók a szúnyogok számára, mint a 0-s vércsoportúak.
  • B vércsoport: A B vércsoportú emberek vonzása valahol a 0-s és az A vércsoport között helyezkedik el.

2. Szén-dioxid kibocsátás

A szúnyogok a szén-dioxid kibocsátásra is reagálnak, amely az emberi légzés egyik terméke. Bár ez közvetlenül nem kapcsolódik a vércsoporthoz, egyes emberek több szén-dioxidot bocsátanak ki, ami szintén vonzóbbá teheti őket a szúnyogok számára. A C-vitamin segíthet csökkenteni a bőr által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. A terhes nők több szén-dioxidot bocsátanak ki és testhőmérsékletük magasabb lehet, így vonzóbbak lehetnek a szúnyogok számára.

3. Baktériumok és bőrkemikáliák

A bőrünkön lévő baktériumok és egyéb vegyi anyagok összetétele is különböző lehet vércsoporttól függően, és ez is befolyásolhatja, hogy mennyire vonzóak vagyunk a szúnyogok számára.

Mit egyek, hogy ne szeressenek?

A szúnyogok nem véletlenszerűen válogatnak az emberek között, és kutatások szerint az étkezésünk is befolyásolhatja, hogy mennyire vonzóak vagyunk számukra. Bár nem garantált, hogy teljesen elkerülhetjük a szúnyogcsípéseket, bizonyos ételek és italok fogyasztása csökkentheti a vonzerőnket. A fokhagyma és a hagyma olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek erős szagúak, és a bőrön keresztül is kiválasztódnak, így taszítják a szúnyogokat. Érdemes nyersen vagy főzve fogyasztani ezeket. Az almaecet rendszeres fogyasztása megváltoztathatja a test szagát, ami kevésbé vonzóvá teheti a szúnyogok számára. Keverjünk egy evőkanál almaecetet egy pohár vízhez és fogyasszuk naponta.

A C-vitaminban gazdag ételek, mint a citrusfélék és a paprika, segíthetnek csökkenteni a bőr által kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. A chili paprika kapszaicint tartalmaz, ami a bőrön keresztül izzadva taszító hatású lehet a szúnyogok számára. Adjunk chilipaprikát az ételekhez, hogy fűszeresebbek legyenek. Bizonyos fűszernövények és zöldfűszerek, mint a bazsalikom és a rozmaring, is segíthetnek csökkenteni a szúnyogok vonzódását. Használjuk ezeket friss vagy szárított formában az ételek ízesítésére.

A citromfűben található vegyületek szintén taszítják a szúnyogokat, ezért érdemes citromfű teát fogyasztani rendszeresen. A kurkuma gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet megváltoztatni a bőr kémiai összetételét, így kevésbé leszünk vonzók a szúnyogok számára. Használjuk a kurkumát curryben vagy italokban. Az E-vitamin antioxidáns hatású, és segíthet csökkenteni a bőr irritációját, ami kevésbé vonzóvá teheti a szúnyogok számára. E-vitaminban gazdag ételek közé tartozik a mandula és a napraforgómag, amelyek könnyen hozzáadhatók az étrendhez.

Kerüljük az alkoholfogyasztást, mivel az növeli a testhőmérsékletet és a bőrön keresztül kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, ami vonzóbbá tehet a szúnyogok számára. Igyunk sok vizet, mert a hidratáltság segít fenntartani a bőr egészségét és csökkenti az izzadás mértékét. Bár ezek az ételek és italok segíthetnek csökkenteni a szúnyogok vonzódását, fontos, hogy más védekezési módszereket is alkalmazzunk, például természetes szúnyogriasztókat, szúnyoghálókat és védőruházatot, hogy zavartalanul élvezhessük a nyári estéket.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva