MW | 2024.08.15. 06:00
Sarki fényben potyogtak a csillagok
A Perseidák meteorraj mellé sarki fény érkezett, amelyről a zalai csillagászok fotós beszámolót is készítettek.

Hétfő este érte el csúcspontját az év egyik leglátványosabb csillagászati jelensége, a Perseidák meteorraj felbukkanása az égbolton. A csillaghullást évről évre egy többen kísérik figyelemmel.

A Perseidák az egyik legismertebb meteorraj, amit a sűrű hullása, valamint az égbolton való feltűnésének időpontja miatt Szent Lőrinc könnyeinek is neveznek. A különleges csillagászati jelenséget nemcsak a szakemberek követik figyelemmel, de annak látványossága, illetve a hozzá kapcsolódó hiedelmek miatt rengeteg laikus is kémleli az eget megjelenésekor.

A hosszú expozíciós idővel készült képen csíkot húz az égen egy hullócsillag Zala vármegyében, az újudvari tv-torony közelében 2024. augusztus 12-én éjjel, a Perseida meteorraj hullásának idején.
Fotó: MTI/Varga György

A Perseidák meteorraj rendkívüli aktivitást produkált

Az augusztusi csillaghullás idén valóban látványosra sikerült, köszönhetően a felhőtlen égboltnak, továbbá annak is, hogy hétfőn a Hold már este 11 óra előtt lenyugodott, s nem zavarta fényével az égboltot a késő esti és éjszakai órákban kémlelőket. A Perseidák meteorraj rendkívüli aktivitást produkált, néhány perces időintervallumban követték egymást a hullócsillagok, de az ugyancsak látványos aurora borealis, azaz sarki fény is érzékelhető volt Magyarország területéről.

A meteorraj szokásos, éves „csillaghullását” a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület szervezésében a becsehelyi szőlőhegyen lévő csillagvizsgálónál hétfőn 21 órától figyelték meg az érdeklődők. Extra élményként a sarki fényt is megörökítették a fotósok.

A hosszú expozíciós idővel készült képen csíkot húz az égen egy hullócsillag a Zala vármegyei Újudvar határában 2024. augusztus 12-én éjjel, a Perseida meteorraj hullásának idején
Fotó: MTI/Varga György

Erős napkitörés volt

– A terv az volt, hogy kiheveredünk a fűre egy pokrócra, és számoljuk, figyeljük a meteorokat. Aznap ránéztem a sarki fény előrejelző rendszerre és láttam, erős napkitörés volt, amely épp a Föld felé irányult, így esély mutatkozott sarki fényjelenségre is. Valamelyest akadályozta az északi fény észlelését a 300 kilométerre lévő zivatarfelhők magas szintű felhőzete, mely besodródott a Dunántúl északi felére. Aztán ahogy teljesen besötétedett, a Hold is lekúszott a látóhatár alá, a felhősáv eltávolodott, így sikerült a sarki fény leglátványosabb részét is megfigyelnünk, illetve lefényképezni – fogalmazott Harcz Endre viharvadász.

Perseidák, Zalaegerszeg
Fotó: MW/Pezzetta Umberto

Potyogtak a hullócsillagok

– Miközben egyre sötétebb lett, elkezdtek „potyogni” a hullócsillagok, halványabbak és fényesebbek egyaránt. A „hullócsillagok” egy régi üstökös maradványából származó porszemek, amelyek belépve a Föld légkörébe, 70-80 kilométer magasan ionizálódnak, felizzanak és fénylenek. A sarki fényt pedig a napkitörés okozza, a napból érkező részecskéket a Föld mágneses tere ionizálja, így jön létre a különböző színekben pompázó fényjelenség – tette hozzá Harcz Endre.

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: zaol.hu/Benedek Bálint, Gyuricza Ferenc
Nyitókép: Perseidák, Zalaegerszeg
Fotó: zaol.hu/Gergely Szilárd

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva