veol.hu / Szijártó János | 2021.10.15. 17:00
Múzeum, közösségi tér lesz a tapolcai ózsinagóga épülete
Az ózsinagóga műemlékké nyilvánítása már folyamatban van, de az épület új funkciókat is kap.

Tapolca ismertebb zsinagógája ma művelődési központként működik, jelen esetben a korábbi építésű ózsinagóga volt a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. szakembereinek célpontja.
Neszler Imre Attila tulajdonos, egyben a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke a Naplót arról tájékoztatta, hogy hosszas mérlegelés után hozták meg azt a döntést, amelyben az épület műemlékké nyilvánítását kezdeményezték.

– Az utókorra, a rájuk hagyható örökségre gondoltunk elsősorban, amikor ezt az eljárást elindítottuk. Az ózsinagóga 1813-tól kezdett imaházként működni, ám egy 1784-ben készült térképen is épületet jeleztek itt.

Fotó: Szijártó János/Napló

 

– A felszínen és két alsóbb szinten kialakított létesítmény a közelmúltban vendéglátóipari egységeknek adott otthont, a jövőben azonban a zsidósággal kapcsolatos múzeumként, közösségi térként szeretnénk működtetni.

Az épületet megtisztítottuk a vakolattól, előkerültek az íves ablakkeretek, és a tóraszekrény helye is látszik a falban. Mint a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke mondhatom, hogy az öt évvel ezelőtti megalakuláskor, a helyi épített örökség megóvására vonatkozó terveinket teljesítettük. Egy sikeres könyvbemutató után a tapolcai izraelita temető kőkerítésének felújítása következett, majd a botlatókövek elhelyezése, illetve a Lessner-pincerendszer és az ózsinagóga műemlékké nyilvánításának elindítása.

Reményeink szerint az elvégzett munkánk kellő lenyomatot és feladatot hagy az utókor számára – fogalmazott Neszler Imre Attila, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke.

Neszler Imre Attila, a tapolcai ózsinagóga tulajdonosa, egyben a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnöke és Zsigó Balázs egyesületi tag az ózsinagóga előtt
Fotó: Szijártó János/Napló

 

Forrás: veol.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva