Szijártó János | 2024.09.11. 14:00
Tapolcai siklóernyős tragédia – a pilóta szemével
A tragédia két áldozata: a pilóta egy ötvenéves férfi és utasa, a huszonnyolc éves nő.

A pilóta szemével nézve rejtély, miért következett be a tapolcai siklóernyős tragédia.

A szakértő is értetlenül áll a tapolcai halálos siklóernyős baleset előtt. Bognár István szerint előzetesen minden feltétel adott volt a problémamentes repüléshez. A tragédia körülményeit a rendőrség a légügyi hatósággal közösen vizsgálja.

A csörlő kötele akadt be – vélhetően az utas lábába

Augusztus 18-án vasárnap délután ketten meghaltak, miután egy siklóernyő lezuhant a tapolcai reptérnél. A szörnyű esettel kapcsolatban Bognár István tapolcai pilóta elmondta, hogy úgy tudja, hogy a tandem siklóernyőt csörlő húzta fel egy 5-600 méter hosszúságú kötéllel mintegy 200-300 méter magasságba. Rövid ideig repültek, azonban a csörlő kötele nem oldott le, beakadt valamibe, vélhetően az utas lábába.

A kötél megfeszült, ennek következtében erős rántás érte a siklóernyőt, amely így azonnal összecsuklott, majd a rajta lévő két emberrel együtt a 2-300 méteres magasságból a mélybe zuhant.

A tragédia két áldozata egy ötvenéves férfi, ő volt a pilóta, és egy huszonnyolc éves nő

Bognár István nem igazán érti, hogy ez miként történhetett meg. A szakértő tudomása szerint a használt csörlő jó állapotú, korszerű eszköz, a pilóta pedig kifejezetten tapasztalt, nagy repülési gyakorlattal rendelkező férfi volt. Az automata csörlőn lévő kötélnek magától le kellett volna oldania. Másrészt biztonsági okokból vágóeszköz is van hozzá, amelyet a pilóta távirányítással vezérelhet. Mégis megtörtént a tragédia.

Bognár István egyébként maga is zuhant már le 1986-ban.

Közel száz méter magasságból esett le, szinte minden csontja eltört, de mégis életben maradt, ami nagyban köszönhetően Gáll András tapolcai sebésznek.

István a mai napig úgy gondolja, hogy volt, illetve van még feladata, ezért nem halt meg akkor. Azóta 6500 órát repült, számos különleges eseményen, rendezvényen vett részt. Neki valóban térkép a táj, a Tapolcai-medence, bár nemcsak a magasból ismeri a tanúhegyek térségét, hanem lentről is, hiszen régóta él Tapolcán. Ő volt az első pilóta, aki a vörösiszap-katasztrófa helyszíne fölé szállt az MTI fotósával. Az ő életében is voltak hajmeresztő vagy éppen hihetetlen epizódok, amikor a halál érinthető, tapintható közelségbe került.

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: veol.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva