Mihály Szilvia | 2021.09.21. 08:00
Tokaji borászlánnyal szüreteltünk a Szent György-hegyen
Zöldveltelinit és olaszrizlinget szüreteltünk a Szent György-hegyen, tavasszal már kóstolhatjátok azt a pet natot, ami a szőlőből készül.

Homoky Dorka neve ismerősen cseng a borkedvelő közönségnek, a fiatal tokaji borászlány a nemzetközi piacon is sikeres, most azonban a Szent György-hegyen szüreteltünk vele a Diska Birtokon.

Homoky Dorkával szüreteltünk
Fotó: Mészáros Annarózsa

A hegy kevésbé ismert észak-keleti oldalán vagyunk, zöldveltelini és olaszrizling tőkék között, felettünk a bazanit orgonák, szemben velünk a Csobánc, belátjuk a Tapolcai-medencét. Végtelen a tér, ragyogó a délelőtti nap és kellemes szellő járja át a hegyoldalt.

Varázslatos fekvése van a birtoknak
Fotó: Mészáros Annarózsa

Itt még a szélnek is fontos szerepe van, tudom meg később, ez a folyamatos befújás szárazon tartja a fürtöket, nem rohadnak, rothadnak be, nem kapnak el betegségeket sem.

Örömszüret

A bio területen leszedett szőlőfejek közül csak a tökéletes fürtök kerülnek a ládákba, fontos a kézi szedés, és az emberi szem, rothadó bogyók nem kerülnek szőlőprés alá.

Folyamatosan kóstoljuk is a szőlőt, nincs annál finomabb, mint amikor a tőkéről levágott fejet azonnal elkezded szemezgetni és megenni. Roppan a szőlőhéj, az édes szőlőlé csorog a kezünkön, oltja a szomjunkat, és energiát is ad a további munkához.

A frissen szedett szőlő a legfinomabb
Fotó: Mészáros Annarózsa

Metszőollóval érkeztünk mi is, beálltunk a rutinos szüretelők közé, és bár lassabban haladtunk náluk, éreztük, hogy minden mozdulattal közelebb kerülünk nem csak a palackozott borhoz, hanem a természethez is. Fűszálak csiklandozták a lábunkat, levelek közé gabalyodott fürtöket szabadítottunk ki, egy-egy méhecske és darázs is belekóstolt az édes gyümölcsbe, és még a szalonnánkat is ellopta egy róka.

Kissé meredek a hegyoldal, egyre ragacsosabb a kezünk is, ahogy haladtunk le és fel a szőlősorok között, természetesen mögöttünk a tisztító brigád, ha elhagytunk volna egy-egy értékesebb fejet, azt leszedték.

Csattog az olló
Fotó: Mészáros Annarózsa

Szüretelő brigádot találni egyre nehezebb, egyre kevesebb hozzáértő van, aki beáll és kora reggeltől délutánig csattogtatja a metszőollóját a sorok között. Reggel még hűvös az idő, az őszi napsugarak délben már égetnek, nem könnyű munka ez, a teli ládákat is cipelni kell.

Egyre több borászat áll át a gép szüretelésre a Badacsonyi borrégióban is. Ami egy összeszokott 8-10 tagú szüretelő csapatnak egy napi munka, az a gépekkel fél óra leszedhető.

Az emberi szó és emberi munka azonban egész más hangulatúvá teszi a betakarítást, a régiek nem véletlenül tartották a szüretet egyfajta ünnepnek is. Ilyenkor jöttek össze a távoli rokonok, segítve egymásnak a munkában, vagy álltak össze a szomszédok, hogy közösen szüreteljenek le minden területet.

Badacsonyi szüret
Forrás: Fortepan /Mészáros Zoltán 1959.

Pet nat készül

A terület nagy része zöldveltelini, ennek a cukorfoka most 19-es, és ehhez szedünk 20 százaléknyi, kóstolásra még kissé savanyúnak tűnő olaszrizlinget. Ez a 14 fok adja majd a savasságát annak a pet natnak, amit Homoky Dorka és Budavári Dóra készít az első szüret terméséből.

Homoky Dorka és Budavári Dóra
Fotó: Mészáros Annarózsa

– 11 éve van Ábrahámhegyen egy nyaralónk, de már általános iskolás korom óta jártunk az iskolával és a szülőkkel is a Balatonhoz. Ábrahámhegy második otthonként van jelen az életünkben, de eddig a Balaton a pihenésről szólt – meséli Dorka. – Tállyán van a családi borbirtokunk, a szüleim, a nagyszüleim és a dédszüleim is szőlővel, borral foglalkoztak. Ebben nőttem fel, ez vett körül gyerekként, apa most is itt van velünk a szüreten. Anya régóta szerette volna, ha szőlőnk is van itt is, de én eddig mindig azt mondtam, hogy ide pihenni járunk. Aztán Dóri is elkezdte mondogatni, mennyire jó lenne itt egy birtok, és elkezdtünk nézelődni.

Jó döntés volt
Fotó: Mészáros Annarózsa

Az évek alatt tokaji borászként, miközben hogy Ábrahámhegyen nyaraltam, a közösség része lettem, tartottam több kóstolót is, így tiszteletbeli balatoni borászként itt vagyok egy ideje. Ez is megerősített abban, hogy jó lenne nem csak tokaji borokkal jönni, hanem megmutatni azt, mit tudok én ebben a régióban.
Fontos, hogy Dóri itt van, és nem nekünk kell folyamatosan ránézni a birtokra.

– Mi az amit itt, ezen a parcellán meg tudtok mutatni?
– Fél éve kerestük a területet, teljesen tudatos döntés volt, hogy a Szent György-hegy észak-keleti oldalán legyen a birtokunk. A déli oldalon túl sok a napsütés, az itteni borászok is jobban szeretik ezt az oldalt, kevésbé égnek el a savak, hosszabb a szezon, nem hirtelen érik be a szőlő, elnyújtott, kiegyensúlyozottabb az érési folyamat. Mivel félig Tokajból menedzseljük ezt, a déli oldalon, ahol két nap múlva szüretelni kellene, különben oda az egész éves munka, ezt nem tudnánk megoldani, de itt nem kell kapkodni. Szeptember elején kijöttünk Dórival, megkóstoltuk a szőlőt, és tudtuk, hogy van két hetünk a szüretig, be tudtam saccolni, hogy alakul az érés.

Kiszámíthatóbb, hosszabb az érési folyamat
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Mi készül a most leszedett szőlőből?
– Pet natot készítünk az első szüret terméséből, igazából azért, mert nagyon türelmetlenek is kíváncsiak vagyunk, és minél hamarabb meg akarjuk mutatni, mit tud ez a dűlő – nevet Dóri és Dorka.

Türelmetlenek és kíváncsiak vagyunk, mi lesz az első szőlőnkből
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Az olaszrizling később érik, még nincs úgy beérve, hogy önálló bor legyen, nekem a zöldveltelini cukorfoka már a határon van, de a kettő együtt nagyon jól fog harmonizálni a pezsgőszerű pet natban. Ez egy könnyű nyári ital lesz, a frissebb, gyümölcsösebb oldalát tudjuk megmutatni a területnek. A szőlő préselése még itt, a közeli Raposkán történik, aztán visszük a mustot Tállyára, ott készül el a pet nat, ott is palackozunk, majd hozzuk vissza az italt a Balatonhoz. Ez egy plusz papírmunkát jelent majd a hegybíróval.

 

Pétillant naturel, röviden pet nat, a pezsgő őse, egy játékos, izgalmas tétel.
A methode ancestral, az ősi módszer szerint készítik, a bort lepalackozzák mielőtt az erjedés befejeződne.
A fermentáció a palackban folytatódik, a mustban lévő cukor alkohollá alakul, közben melléktermékként szén-dioxid buborékok jelennek meg.
A pezsgővel ellentétben a pet natot nem degorzsálják, így a seprő a buborékokkal együtt a palackban marad.

Nézd meg a szüreten készített képeinket:

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva