magyarnemzet.hu/Gulyás J. Attila | 2021.01.17. 17:00
A Balaton kapuja: látványos fejlesztések Tihanyban
Negyven fejlesztési részfeladat szerepel Tihany középtávú turisztikai stratégiájában, amihez egyelőre 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre hazai és európai uniós forrásból.  A Csokonai-ligetben új tanösvényt alakítanak ki, a kompkikötőnél kétszáz gépjárműhelyes parkoló épül, a település kultúrparkja pedig új fazont kap. Megújul az apátsági lépcső, a templomkert, a galéria, illetve megkezdődik az apátság épületeinek állami támogatásból történő rekonstrukciója.

Városszépítés

– Megszépülnek a teraszkertek, elkezdődött a művészeti élményház építése, de a Visszhang-domb karbantartása is szerepel a tennivalók között. Nemkülönben a magyar irodalom jeles képviselői iránti tiszteletet jelképező Csokonai-ligeti tanösvény kialakítása – sorolta az önkormányzat terveit a Magyar Nemzetnek Tósoki Imre.

Az apátság épületeit is felújítják
Fotó: Krausz Andrea

 

Tihany polgármestere ismertette, hogy a Balaton kapuja nevet kapta az a projekt, amelynek részeként megépül a révnél a központi parkoló.

– Azt szeretnénk, ha a kompról leguruló autók utasai a kikötőnél tervezett kétszáz gépjárműhelyes parkolóban hagynák az autójukat, és akár gyalog, akár kerékpárral indulnának tovább Tihany nevezetességeinek felkeresésére – jelezte a városvezető. Mint mondta, a révnél történő fejlesztést – beleértve a Tihany Club melletti parkosítás költségét – a Magyar Turisztikai Ügynökség 1,5 milliárd forintos támogatásával tervezik megvalósítani, a kultúrpark megújításához pedig négyszázmillió forintra lesz szükségük. Tósoki Imre szívügyeként említette a műemléki terület látványát elcsúfító légi kábelek eltüntetését is.

Tihanyi utcakép
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

– Hamarosan megkezdődik az apátsági múzeumhoz tartozó, képzőművészeti kiállítások helyszínéül szolgáló galéria felújítása, ezzel párhuzamosan megújulnak az apátság közvetlen környezetében lévő terek, kertek. A kormány az elmúlt évben jelentős forrást biztosított az apátság épületének és vendégházának felújítására, amelynek előkészítése és tervezése most folyik. Reményeink szerint 2021-ben megtörténik a tető, a nyílászárók és az épületek külső homlokzatának felújítása – erről a bencés apátság perjele beszélt.

Zenei programok nyáron

– Bizakodással tekintünk az idei évre. Terveink között szerepel a zenei programjaink bővítése: augusztusban például szeretnénk megrendezni a Harmónia a vizek felett elnevezésű zenei fesztivált, októberben pedig csatlakozunk az orosz zenei fesztivál helyszíneihez – emelte ki a két legjelentősebb kulturális eseményt Mihályi Jeromos.

Fotó: MTI

A kérdésre, hogy ezek mellett még melyek az apátság ez évre tervezett rendezvényei, elsőként egy kevésbé ismert történelmi eseményhez kapcsolódó programra hívta fel a figyelmet.

– Nem sokan tudják, hogy az apátság nem csak az itt nyugvó I. András király emlékét őrzi. IV. Károly 1921-ben nálunk töltötte a száműzetése előtti utolsó napokat. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor a Monarchiát idéző változatos programokkal emlékezünk a 100. évfordulóra. Nyári programjaink közül említeném még a hagyományos levendulafesztivált, amikor a látogatók előtt megnyitjuk a Belső-tó partján fekvő levendula- és gyógynövénykertünket – tette hozzá az apátság perjele.

Forrás: Magyar Nemzet
Nyitókép: Grúber István Márk

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva