Ehető virágok a szüreten
Ehető virágok kerültek az elkészített ételekbe, melyekhez borokat kínáltak Tihanyban, az Alkotók házában a szüreti fesztivál nyitónapján. A kitűnő hangulatú rendezvényt Tósoki Imre polgármester nyitotta meg, melyen részt vett mások mellett a helyi borlovagrend is.
– Nagyon fontos eseménye a szüreti fesztivál a településnek – fogalmazott Tósoki Imre polgármester megnyitójában. Azt mondta, ilyenkor zárják le a nyarat és megnyitják a csendesebb őszi szezont, amelynek meghatározó eseménye az ültetvényeken a szőlő betakarítása, illetve a szüret. Idén az időjárás miatt a fehérszőlőt már leszedték, októberben várható a vörösszőlők betakarítása, utóbbiak meghatározóak a félszigeten. Tihany zászlósbora a mélyvörös színű, száraz minőségi vörösbor, a cabernet franc.
– Azt még nem lehet tudni, hogy az idei aszály miként érintette a szőlőtermést, de bizakodunk, hogy az év végi ünnepeken kitűnő minőségű bort tudunk az asztalra tenni – hangsúlyozta Tihany elöljárója, aki külön méltatta a gazdák, a szőlészek és borászok munkáját.
A köszöntő után Halmos Mónika fitoterapeuta ehető virágokat tett, illetve sütött bele az ételekbe, melyeket meg is kóstolhattak a megjelentek, és az adott ételhez illő borokat is kínáltak nekik. Kiderült, hogy a például a palacsinta tésztája olaszrizling hozzáadásával készült, és ehető nyári virágok kerültek bele. Elmondta, hogy érdemes megismerni a környezetünkben, így a kertünkben és a mezőkön található növényeket, mert közülük sok ehető, és felhasználásukkal különleges és egészséges ételeket készíthetünk.
Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!
:
Forrás: sonline.hu