Kovács Erika / veol.hu | 2022.09.18. 16:00
Ehető virágok a tihanyi szüreten
Ehető virágok kerültek a szüreti ételekbe, jól csúszott hozzájuk a tihanyi hegy leve.

Ehető virágok a szüreten

Ehető virágok kerültek az elkészített ételekbe, melyekhez borokat kínáltak Tihanyban, az Alkotók házában a szüreti fesztivál nyitónapján. A kitűnő hangulatú rendezvényt Tósoki Imre polgármester nyitotta meg, melyen részt vett mások mellett a helyi borlovagrend is.

– Nagyon fontos eseménye a szüreti fesztivál a településnek – fogalmazott Tósoki Imre polgármester megnyitójában. Azt mondta, ilyenkor zárják le a nyarat és megnyitják a csendesebb őszi szezont, amelynek meghatározó eseménye az ültetvényeken a szőlő betakarítása, illetve a szüret. Idén az időjárás miatt a fehérszőlőt már leszedték, októberben várható a vörösszőlők betakarítása, utóbbiak meghatározóak a félszigeten. Tihany zászlósbora a mélyvörös színű, száraz minőségi vörösbor, a cabernet franc.

– Azt még nem lehet tudni, hogy az idei aszály miként érintette a szőlőtermést, de bizakodunk, hogy az év végi ünnepeken kitűnő minőségű bort tudunk az asztalra tenni – hangsúlyozta Tihany elöljárója, aki külön méltatta a gazdák, a szőlészek és borászok munkáját.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A köszöntő után Halmos Mónika fitoterapeuta ehető virágokat tett, illetve sütött bele az ételekbe, melyeket meg is kóstolhattak a megjelentek, és az adott ételhez illő borokat is kínáltak nekik. Kiderült, hogy a például a palacsinta tésztája olaszrizling hozzáadásával készült, és ehető nyári virágok kerültek bele. Elmondta, hogy érdemes megismerni a környezetünkben, így a kertünkben és a mezőkön található növényeket, mert közülük sok ehető, és felhasználásukkal különleges és egészséges ételeket készíthetünk.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: sonline.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva