Szücs Ildikó | 2020.10.24. 06:00
Illatos emléknap a tihanyi Illatok Házában
Dr. Bittera Gyula halálának 50. évfordulója alakalmából a nevét viselő alapítvány az életművet bemutató Illatos időutazás kiállítás falába időkapszulát helyez el október 24-én szombaton. A hétvégén számos érdekes és természetesen illatos programmal emlékeznek meg a tihanyi levendula meghonosítójáról.

A levendula meghonosítójának álmait tovább álmodva, szellemiségét tükrözve üzen a jövőnek a Bittera Gyula Alapítvány egy időkapszulával. Az Illatos időutazás című interaktív kiállítás dr. Bittera Gyula vegyészmérnök, illóolajgyáros, gyógynövény-kutató életét mutatja be. A tihanyi levendula meghonosítója, a hazai illóolajgyártás megteremtője világhírnevet szerzett a tihanyi levendulának. Az idő kerekét visszaforgatva a látogatók feltérképezhetik életének jelentős állomásait, és bepillantást nyerhetnek az illatok és illóolajok világába a múlt századi parfümériák világán keresztül.

Az Illatos időutazás kiállítás egyik szobája
Fotó: Szücs Ildikó

A kiállításról mi is írtunk már, hiszen újabb ékszerdoboza lett Tihany számos értékeinek sorában. Akik a hosszú hétvégén látogatnak el ide, az Illatok Napján megismerkedhetnek a tihanyi levendula történetével és kipróbálhatnak egy gyógynövény illatpárosító játékot is, amelyhez szükség lesz az orrukra, és a képzelőerejükre. A kiállítás egyik fő látványossága az a két darab közel százéves rézlepárló, melyek 500-600 kg levendula befogadására alkalmasak. Most a látogatók közelebbről megismerhetik a korabeli lepárlók működését is.

Az interaktív tárlatvezetésen – amely szombaton három időpontban is lesz – nem csupán a levendula történetébe nyerhetnek bepillantást, de megillatolhatják a különféle gyógynövények illóolajait, a játékos kérdésekre válaszolva pedig még levendulás meglepetés vár a résztvevőkre. Az illatoló workshopon lehetőség nyílik megismerni a parfüm történetét a füsttől egészen a Chanel no.5-ig. Emellett mintegy 35 nyersanyag megillatolására is sor kerül ezen az illattörténeti kalandozáson.

Fotó: Szücs Ildikó

Dr. Kovács Emőke történész előadásában érdekességek hangzanak el a Balaton történetéről és Bittera Gyula életéből, történész szemmel. Majd az időkapszula elhelyezésével üzenetet küldenek a jövőnek Bittera Gyula szellemiségének jegyében.
Napijegy váltásával az összes program látogatható, a workshopra és a tárlatvezetésekre érdemes előre regisztrálni, hogy biztosítva legyen a helyünk.

Az Illatok Háza udvaráról csodás kilátás nyílik a Belső-tóra
Fotó: Szücs Ildikó

Aki pedig szeretne egy hosszabb túrát tenni az őslevendulásba, vasárnap egy vezetett séta alkalmával megteheti. A túra mintegy három órás, Tihany varázslatos utcáit és panorámáját megcsodálva a résztvevők megismerhetik a tihanyi levendula történetét dr. Bittera Gyula életén keresztül, megtekinthetik a 100 éves lepárlókat és azt is hol állították fel őket annak idején. A túra Csúcs-hegy napsütötte lankáira, az őslevendulásba vezet, közben kiderül, mikor telepítették az első levendulapalántákat, és miért ültetett mandulafákat Bittera Gyula a levendula bokrok közé.

Fotó: Szauer Annamária/Veol.hu

Tihany ősszel is csodálatos, a levendula világa pedig az év bármely szakában képes elvarázsolni bárkit. Ezt a csodanövényt nem lehet megunni, és ezen a hétvégén mindenkit szeretettel várnak az Illatok Házában, aki szeretne belemerülni a lila illatok világába.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva