lakaskultura.hu / Bacsó Bori | 2021.04.15. 06:00
Kilátás a Balatonra: vendégségben egy tihanyi nyaralóban
Szürke, bézs, fekete és fehér – ezek a visszafogott színek határozzák meg a különleges atmoszférájú, modern eleganciát sugalló nyaraló hangulatát.

Balaton környékén járva sokfelé gyönyörködhetünk a meseszép tájban, ám a Tihanyi-félsziget lejtőiről páratlan panoráma tárul elénk. Ezen a kivételes helyen áll vendéglátóink nyaralója, amely tökéletesen kielégíti a 21. századi igényeket, ugyanakkor harmonikusan belesimul a természeti környezetbe.

A tulajdonosoknak első pillantásra megtetszett a 15 éves épület, és úgy vélték, ideális körülményeket biztosít majd a kikapcsolódáshoz. Ugyanakkor egyértelmű volt számukra, hogy teljes átalakításra lesz szükség – a feladattal Máté Zsolt belsőépítészt bízták meg. A szakember újragondolta a tereket, és mivel hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egyes főfalakhoz is hozzá kell nyúlni, építészeket, statikusokat, illetve más szakági tervezőket is bevont a munkába.

A jelenlegi nappali és terasz között húzódó főfalat egy mobilfallal váltották ki: a megoldás eredményeként létrejött egy impozáns tér, és így most már a nappaliból is látható a környék. A téliesített teraszt a nyári időszakban teljesen ki lehet nyitni. Egy szürke alumínium télikertrendszert csatlakoztattak az épülethez, és a megoldásnak köszönhetően most valójában két nappalival rendelkezik a ház. A helyiségeket egyedi olasz dizájnbútorokkal rendezték be.

Komoly kihívást jelentett az elektromos rendszer megtervezése, mivel az épületben szinte minden – az árnyékolók, a fűtés, a világítás – automatikusan működik. A tulajdonosok három gyermekükkel kényelmesen elférnek a tágas nyaralóban: a 280 m²-es, kétszintes házban a vendégszobákkal együtt hat hálót alakítottak ki, amelyekhez kisebb-nagyobb fürdők tartoznak. A szauna pedig a hűvösebb estéken is biztosítja a kellemes kikapcsolódást. A berendezést letisztult formák és visszafogott, finom árnyalatok jellemzik.

Az egyedi konyhabútor matt és fényes fehér frontjai semleges hátteret képeznek a nappali mögött. A fehérített tölgy fali panel kihangsúlyozza a több helyen felbukkanó látványos faanyag szépségét.

A burkolatok tovább fokozzák a házban uralkodó természetes eleganciát. Az épület homlokzatát borító homokkő fontos szerepet kap a belső térben is. Szürkés árnyalatához remekül illik a nappali szürkés gres járólapja, valamit a terasz bézs színű, brazil kvarcitkő burkolata.

Forrás: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva