likeBalaton.hu | 2024.08.06. 10:00
Mozart, Bartók és Beethoven zenéje a tihanyi apátsági templomban csendül fel
A fiatal nemzetközi muzsikusokból álló Erinys Quartet tolmácsolásában hangzik el a tihanyi apátság templomában.

Bartók, Mozart és Beethoven zenéje csendül fel a Tihanyi Apátsági templomban a fiatal nemzetközi muzsikusokból álló Erinys vonósnégyes tolmácsolásában augusztus második vasárnapján. Az Esterházy Alapítvány különdíját is elnyerő fiatal együttes első ízben látogat hazánkba az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására.

A program az V. Harmónia a vizek felett – Bencés zenei ünnep rendezvénysorozat része.

Az észtországi, litvániai, görögországi, görögországi, amerikai és finnországi gyökerekkel rendelkező, Erinys Quartet 2018-ban alakult a helsinki Sibelius Akadémián, ahol szorosan együttműködtek Marko Ylönen csellistával. Néhány éves fennállásuk alatt számos koncertet adtak már Finnországban, megfordultak Európa többi országában és az Egyesült Államokban is, valamint számos meghívást kaptak workshopokra és fesztiválokra. 2023-ban elnyerték a Bad Tölzi Nemzetközi Vonósnégyes Versenyen Bad Tölz város közönségdíját, valamint az Esterházy Alapítvány különdíját a legjobb Haydn-vonósnégyes interpretációért.

Bár nevüket Aiszkhülosz Oreszteia című görög tragédiájának fúriái (Erinys) után választották

zenéjüket nem a harciasság, hanem a dinamika és a lágyság ötvözése jellemzi. Erről bárki meggyőződhet, aki ellátogat augusztus második vasárnapján a Tihanyba.

Eriny Quartett
Fotó: Esterházy Magyarország Alapítvány

Az Esterházy Magyarország Alapítvány 2016 óta szervez Magyarországon kulturális és oktatási programokat. Előbbieket 2022 nyara óta az Esterházy Art Echo brand alatt. Az Esterházyak számára a vonósnégyes különleges jelentőséggel bír, hisz ezt a műfajt a herceg szolgálatában Joseph Haydn hozta létre az Esterházy-kastélyban végzett sokéves alkotói munkája során. Épp ezért tartja az Esterházy Magyarország Alapítvány fontosnak, hogy támogasson olyan fiatal együtteseket, akik alkotóként nemcsak Haydn, de a műfaj nagyköveteiként is gazdagítják Európa és a világ zenei kultúráját.

Az Erinys Quartett előadásának részletei

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Eriny Quartett
Fotó: Esterházy Magyarország Alapítvány

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva