likeBalaton.hu | 2024.06.17. 16:00
Múzeumok éjszakája: 450 intézmény közel 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján. Az idei két kiemelt helyszín Székesfehérvár és Esztergom, számos kísérőprogram a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódik.

Huszonkettedik alkalommal rendezzük meg a Múzeumok éjszakáját. A múzeumok idén ráirányítják a figyelmet a különféle művészeti stílusok jelentős előfutáraira, másrészt új irányzatokra is Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

A múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket.

Az idei tematika a gólpassz, kapcsolódva a labdarúgó Eb-hez. A gólpassz arra utal, hogy az eredményes focihoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Napjainkban a kulturális értékeket is gólpasszok sorozata alkotja.

A két kiemelt városban is számos program vár. Székesfehérvár június 22-i programjai közül kiemelkedik a Hadtörténeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös kiállítása, a Szeged és Fehérvár közötti együttműködésben a Csók István Képtárban megvalósuló kínai tárlat, valamint a Koronázó Bazilika látogatóközpontja. A látogatók a Regőczi István Alapítványt támogathatják jótékonysági céllal.

Esztergomban 13 helyszínen 65 program lesz. Esztergom Magyarország első városa, a település múltja, történelmi, vallási és kulturális emlékei különös lehetőséggel és felelősséggel ruháznak fel bennünket. A Múzeumok éjszakája ünnep, egyben összefogás is, határon átnyúló plusz helyszínként Párkány is bekapcsolódik a programokba. A június 22-i kínálatból IV. Károly király koronázási trónszékének bemutatása emelkedik ki a Keresztény Múzeumban.

A Múzeumok éjszakáján lesz például focis játszóház, tárlatvezetések, előadások, keleti kávézó, interaktív fotózkodás, keleti zene. A június 22-i esemény nagykövete Csöre Gábor színművész.

A Múzeumok éjszakája programjairól részletes információ ezen a weboldalon található. „EVENT@HAND MUZEJ” címen ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, az esemény Facebook- és Instagram-oldalán érdekességekkel, információkkal, nyereményjátékokkal készülnek.

A Múzeumok éjszakája további programjai a Balaton körül itt.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai: a felnőtt karszalag háromezer, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) ezerötszáz forintba kerül. Ez nemcsak a csatlakozott intézményekbe belépésre és a programokon részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai is.

A Múzeumok éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva