viharjelzés: I. fokozat
19°
22° 10°
D
5 km/h
2018.11.17. 15:00 Posztumusz Pro Tihany-díjat kapott Bujtor István
Megosztom
Mindig örök, és megmarad nekünk! Ezt mondta meghatottan Bujtor Judit, a legendás színész özvegye, amikor átvette a művésznek adományozott posztumusz Pro Tihany-díjat Tósoki Imrétől, Tihany polgármesterétől a Németh László Művelődési Ház színháztermében, pénteken este, a hétvégi Garda Fesztivál előestéjén. Pro Tihany-díjat kapott Marie LuceBridier, Tihany francia testvérvárosából, Saint-Florent-le-Vieil-ből.

Bujtor Istvánról, a Balázs Béla-díjas színművészről, filmrendezőről, forgatókönyvíróról és producerről egyebek mellett elhangzott, hogy 2007 végén öt évre megválasztották a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának. Több évtizedes pályafutása alatt számos színdarabban, rengeteg filmben játszott.

Ő kapta Sándor Mátyás szerepét Verne regényből készült tévésorozatban, amely hatalmas siker lett egész Európában.

Sándor Mátyás szerepében

1980-ban álmodta meg és játszotta el Ötvös Csöpi rendőrnyomozót, A Pogány Madonna című filmben, amely hatalmas siker mellett szintén bejárta Európát is. A művész szenvedélyes vitorlázó volt, hatszoros magyar bajnok címet nyert, legnagyobb sikereit a Rabonbánnal érte el.

Ötvös Csöpi rendőrnyomozó a Pogány Madonna című filmben

Még 15 éve létrehozta a Tihanyi Szabadtéri Játékok rendezvénysorozatát, amely az ország egyik legszínvonalasabb nyári teátruma lett.

Nagy űrt hagyott maga után, nagyon hiányzik Tihanyból.

Pro Tihany-díjat vett át a polgármestertől Marie LuceBridier, Tihany francia testvérvárosa, Saint Florent-le-Vieil képviseletében, aki sokat tett az immár húsz éves együttműködésért, a magyar-francia kapcsolatért. A díjazottak Csáki-Maronyák Éva, helyi művész a Balatont, a legendás Rabonbán vitorlással, illetve Tihanyt ábrázoló festményét is átvehették. Az ünnepségen a Levendula Dalkör adott szép műsort.

Bujtor István színművész özvegye, Bujtor Judit és Marie LuceBridier Tósoki Imre polgármesterrel, a Pro Tihany-díj átadása után

 

Tihanyban már délután megkezdődött az ünnep, amikor a polgármester és Salánki Sándor, a helyi borrend nagymestere leleplezte a Belső-tónál, a szüreti felvonulás útvonalán Beretvás Csanád szobrász „Szüreti préselő” nevű, tölgyből faragott alkotását, amelyhez a Bakonyerdő adományozta a kitűnő fát. Varró János alpolgármester az átadáskor a hagyomány tiszteletét, a szőlészetet-, és borászatot emelte ki, amely jelenleg is meghatározó a település életében. Tihanyban, a szombaton kezdődő, kétnaposGarda-Fesztiválon rendkívül gazdag programkínálattal várják a közönséget.

Kovács Erika, veol.hu

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva