Krausz Andrea | 2024.08.18. 19:34
Tósoki Imre: „E-coli baktérium miatt kellett bezárni a szabadstrandot, raklapokkal torlaszoltuk el a lejárókat”
18 éve nem volt olyan eset, hogy baktériumfertőzés miatt kellett volna strandot bezárni Tihanyban. Tósoki Imre polgármester elmondta, mindent megtesznek a fürdőzők figyelmének felhívása érdekében. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság segítségét is kérték.

Mint arról a likeBalaton.hu is beszámolt, 90 méter hosszú Somosi-strandon tilos a fürdőzés Tihanyban. A szabadstrandon péntek óta tiltó tábla hívja fel a figyelmet a szennyeződésre.

– 18 éve, mióta polgármester vagyok, nem fordult elő hasonló eset, nem volt még emiatt bezárva strand Tihanyban

– nyilatkozta a likeBalaton.hu-nak Tósoki Imre Tihany polgármestere.

Mint mondta, pénteken kaptak egy határozatot a főispáni hivataltól, hogy a folyamatos vízminőség-ellenőrzés azt mutatta ki, hogy az e-coli baktérium száma a Somosi-szabadstrand környezetében nagyon magas, magasabb, mint amit a kormányrendelet előír, ezért azonnal intézkedni kellett.

Eltorlaszolták a lejárókat, a vízirendőrök segítségét kérték

– A szabadstrandot nem tudtuk lezárni, de most a lejárókat raklapokkal torlaszoltuk el. A strandon, valamint az öltözők falán is kihelyeztük a Kormányhivatal határozatát, hogy tilos a fürdőzés ezen a területen.

Kértük a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságot, hogy járőrözéskor szólítsák fel azokat, akik a tiltás ellenére is vízbe mennek. Intézkedési jogosultságuk ugyanis nekik van ilyenkor

– emelte ki a település vezetője.

Ez egy zárt öböl, és az iszap is felmelegedett

– Nem tudjuk, hogy mi lehetett a szennyezés oka.

A Somosi-öböl egy viszonylag zárt öböl, ahol nincs állandó vízmozgás, és az iszap is nagyon átmelegedett. Ilyenkor a baktériumok is könnyebben megtelepszenek.

Bízunk benne, hogy a szombati esős, szeles időjárás javított a helyzeten, és meg fog szűnni a szennyeződés – tette hozzá Tósoki Imre.

– Nincs életveszélyes helyzet. Az augusztus 20-i ünnepek után a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal újra vízmintát vesz, addig a Somosi-szabadstrandon tilos a fürdőzés – hangsúlyozta Tósoki Imre.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva