likebalaton.hu | 2024.06.03. 08:00
Lefáraszthatatlan gyerekkel is szuper program a veszprémi állatkert
A veszprémi állatkert hazánk egyik legszebb és legváltozatosabb állatkertje. Ide mindenképpen el kell jönnöd a gyerekekkel! Élvezni fogjátok, a szülőknek pedig ráadás, hogy a srácok a nagy túra után aludni fognak délután, mint a bunda.

Az 1958-ban alapított park névadója Kittenberger Kálmán, a híres Afrika-kutató, aki rengeteg egzotikus állatot hozott Magyarországra, megalapozva ezzel számos vadaspark gyűjteményét.

A veszprémi állatkert több mint 100 különböző állatfajnak ad otthont, az emlősöktől kezdve a madarakon át egészen a hüllőkig. A látogatók testközelből csodálhatják meg az olyan népszerű állatokat, mint a tevék, a zsiráfok, a csimpánzok… vagy éppen a kecskéék és a házinyulak. Emellett számos ritkaságot is felvonultat a park, például ázsiai elefántokat és vörös pandákat.

A vadasparkban számos érdekes programot is kínálnak egész évben. Nagy sikere van az állatok zártkörű etetéseinek, ahol a gondozók érdekes történeteket mesélnek a lakókról. Nyaranta pedig éjszakai szafarikat is tartanak, ahol zseblámpák fényénél lehet felfedezni az állatok esti életét.

A park kiemelt figyelmet fordít a természetvédelemre és az állatjólétre. Számos fajmegőrzési programban vesznek részt, segítve a veszélyeztetett állatok szaporítását és visszatelepítését. Az állatkertet folyamatosan fejlesztik és korszerűsítik, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsák az állatok számára.

A veszprémi állatkert tökéletes úti cél egy tartalmas családi programhoz. Felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk, miközben közelebb kerülhetünk a természethez és annak lakóihoz. Érdemes egy egész napot rászánni a alapos felfedezésére, hogy minden szegletét bejárhassuk ennek a mesés állatbirodalomnak.

A Fejes-völgyben található a gyermekek legnagyobb kedvence, az egyedileg tervezett és kivitelezett Kölyökdzsungel játszóház és terrárium, ahol a kalandra vágyó lurkók kedvükre kúszhatnak, mászhatnak, kipróbálhatják a Lajhár-utat, bemászhatnak egy állatszállító ládába, de megpihenhetnek a papagáj-klubban is, vagy onnan egy fedett csúszdán le is csúszhatnak.

A játszóteret terráriumok szegélyezik, ahol üvegfalakon keresztül nézhetik meg a látogatók a különleges hüllőket.

 

 

A veszprémi állatkert nem csak az állatvilág sokszínűségével, hanem lenyűgöző környezetével is elkápráztatja a látogatókat. A park hatalmas zöld területekkel, árnyat adó fákkal és gondosan ápolt növényzettel büszkélkedhet. Sétányai mentén padok és pihenőhelyek várják a megfáradt kirándulókat, hogy egy kis szusszanás után folytathassák a felfedezést.

Fotó: Dezslik Magdolna / likeBalaton.hu

Az állatkert különlegessége, hogy lakói nem szűk ketrecekben, hanem tágas és természethű kifutókban élik mindennapjaikat. Hatalmas területek állnak rendelkezésükre, melyek igyekeznek minél jobban utánozni az adott faj eredeti élőhelyét. Így a zsiráfok egy szavannát idéző, fákkal tarkított részen legelésznek, a majmok pedig egy izgalmas dzsungel-játszótéren ugrándoznak. Ezek a tágas és természetes körülmények nem csak az állatok jólétét szolgálják, hanem a látogatóknak is sokkal autentikusabb élményt nyújtanak.

Ráadásul a napokban vadonatúj nagymacskakifutót adtak át, a Modern városok program mintegy ötmilliárd forint összértékben megvalósult állatkerti fejlesztéseinek részeként, amellyel az intézmény fejes-völgyi területének mintegy egyharmada teljesen megújult.

– A nagymacskakifutó a korábban átadott medvekifutóval és a háziállat-bemutatóval, valamint a terület teljes közműcseréjével együtt a Modern városok programban egy mintegy ötmilliárd forintos beruházáscsomag részeként valósult meg. Szibériai tigrisek, hópárducok és kárpáti hiúzok – a nagymacska kifutó lakói – régóta vannak az állatkertben, de korábbi tartási körülményeik már nem feleltek meg a legmodernebb állatkertészeti és turisztikai elvárásoknak – hangsúlyozta Török László, az állatkert igazgatója.

Hópárduc (Uncia Uncia) a veszprémi állatkertben átadott nagymacskakifutóban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Kárpáti hiúz (Lynx Lynx Carpathicus) a veszprémi állatkertben átadott nagymacskakifutóban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Szibériai tigris a veszprémi állatkertben átadott nagymacskakifutóban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ez a környezet tökéletes egy nyugodt, stresszmentes kikapcsolódáshoz, feltöltődéshez.

A gyorsan elfáradó apróságoknak még érdemes babakocsit hozni, de kismotor, roller, bicikli nem hozható be az álletkertbe Fotó: Dezslik Magdolna / likeBalaton.hu

A veszprémi állatkert remek választás kisgyermekes családok számára is. A széles, jól karbantartott sétautakon könnyedén lehet babakocsit tolni vagy a kisebbeket kézen fogva vezetni. Számos izgalmas program várja a gyerekeket, mint például az állatsimogató, ahol testközelből ismerkedhetnek meg szelíd jószágokkal, vagy a játszótér, ahol önfeledten szórakozhatnak. Az állatkert területén pelenkázók és családi mosdók is rendelkezésre állnak, megkönnyítve a kicsikkel való közlekedést.

Fotó: Dezslik Magdolna / likeBalaton.hu

Az egyik legnagyobb öröm, amikor kölyökállatokkal találkozhatunk a vadasparkban. Szerencsére Veszprémben szinte mindig van erre lehetőség, hiszen az állatkert kiemelt figyelmet fordít a szaporulatok gondozására. Felemelő érzés látni, ahogy ezek az apróságok felfedezik a világot, és szüleik oltalmában cseperednek.

Fotó: Dezslik Magdolna / likeBalaton.hu

Az állatkert kicsit eldugott részen van, de olyan komplex élményt kínál, mely minden korosztály számára felejthetetlen lehet. (A megközelítéshez pontos információkat itt találsz. )Lenyűgöző állatvilága, gyönyörű környezete és családbarát szolgáltatásai révén méltán érdemli ki a látogatók szeretetét és elismerését. Érdemes ellátogatni ide, és egy tartalmas napot eltölteni a természet ölén, különleges lakóinak társaságában.

 

 

 

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva