Keszey Ágnes | 2021.11.27. 12:00
A Balaton: kék, öröm, élmény, de irónia forrása is
A Balaton a kortárs képzőművészek számára is kiapadhatatlan forrás. Van, akit a színek varázsolnak el, van, akit a tipikus nyaralók ihletnek humoros alkotásokra. S van egy hely, ahol sok művész balatoni műve együtt látható.

Fából megmunkált napszemüvegek és szemüvegkeretek, ékszerek betonból, fából, fém és nemez ötvözetéből, vagy éppen a Balcsi színeiben tündökölve, “tipikus” balatoni strandolók humorral és egy csepp bájos groteszkséggel megjelenítve, egyedi képeslapok, balatoni hangulatot idéző csomagolópapír, kürtöskalács vagy kovászosuborka aromáját árasztó illatosító – ez a sok minden még csak ízelítő abból a színes és gazdag gyűjteményből, mely kortárs alkotók Balatonhoz fűződő műveit vonultatja fel.

Az alkotások Veszprém legújabb kultúrbisztrójában, a Kunszt!-ban találhatóak – erről itt olvashatsz – melynek létrehozója maga is művész: Tóth Andrej grafikus.

Ilyen a mi Balatonunk – a kortárs alkotások tükrében

Színesek, görbe tükröt tárnak elénk, olykor meghökkentőek, egyben vidámak és mosolyra fakasztóak, szépek és érzésekkel teliek. Ilyenek azok az alkotások, melyek a Balaton ihletésére születtek, s a balatoniságot tükrözik.

A művek láttán kitűnik, hogy a tó kék, öröm, élmény, de irónia forrása is.

A termékek egy pályázati felhívás révén kerültek a kiállítótérbe.
Fontos feltétel volt, hogy vagy az alkotás vagy az alkotó kötődjön a Balatonhoz, a régióhoz. A beérkezett nevezések közül neves zsűri választotta ki, hogy mely alkotó művei kerüljenek a nagyközönség elé.

A Kunsztban járva arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon az ott látható művek alapján mit gondol a tulajdonos grafikusművész, hogyan látják, láttatják a Balatont, milyen képet mutatnak a tóról és hangulatáról a kortárs képzőművészek?

– Külön kiemeltük a pályázat során, hogy ez a hely nem a népművészetet szolgálja. De ez nem minősítés. Tudatosan a kortárs szemlélet felé szerettünk volna elmenni és ez sikerült is. Az, hogy a várost és a Balatont hogyan látják mai szemmel, az nem minden termékenköszön vissza, de ez nem is volt elvárás. Az is kötődés, hogy az alkotó itt él köztünk, itt van a műhelye, itt alkotott.

De a kérdésre válaszolva: jelen vannak a KUNSZT!-ban grafikusok, többek közt Nemes Anita szitanyomataival, Marcus Goldson giclée nyomataival, vagy akár jómagam is az Art Hekk táblaképeivel, kik az egész színteret, a nyaralókat, karaktereket, akár egy strandjelenetet, akár egy figurát ironikus, őszinte és igen szerethető szemléletmóddal tudnak kifejezni, szerencsére nem feltétlenül a berögzült naplementés, hattyús és vitorlás idilli állapotból megközelítve az adott témát.

Az is roppant érdekes és lenyűgöző is egyben, hogyan tudja a keramikus, jelen esetben Sinkovits Zsuzsanna egy-egy térségbeli kőzetnek a jellegzetességét, struktúráját, színezetét, rétegződését átvinni a művébe, legyen az váza, vagy dísztárgy.
Ha pedig papíráruról van szó, akkor akár a füzetek mintázatába is át lehet emelni ezt a balatoni életérzést, ahogy tette ezt Maglóczki Zsuzsa csomagolástervező is – engedett bepillantást a Balaton művészi megformálásába Tóth Andrej.

Ő maga is szorosan kötődik a tóhoz. A Balaton ihlette a már említett Art Hekk nevezetű márkáját. A vidáman sokszínű, finoman incselkedő alkotások: a fa-halak, az ikonikus fürdőzők és Jónás, a közösségi-és alkotó eseményeknek otthont adó, bálna formájú utánfutó a művész vallomása szerint pontosan azt hirdeti, amit kedvenc tavunk: a felhőtlen életörömöt.
S kicsit mélyebbre pillantva a grafikusművész és kultúrbisztró -tulajdonos első hallásra, olvasatra meglepően summázta az Art Hekk, a meghekkelt valóság üzenetét.
– Minden alkotás, ahogyan Jónás is egyedi és reprodukálhatatlan, s ebben az egyediságben születik meg a tapasztalat: mindenki lehet alkotó. És hogy a képtelen képes legyen.
Hogy ezt megértsük, átéljük, nézegessük a műveket

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva