Horváth Virág | 2020.09.04. 17:00
Régi kedvencekkel és sok újdonsággal készül a XXII. Országos és Nemzetközi Kortárs Tánc Fesztivál
A Tánc Fesztiválja idén új időpontban, szeptember 6-án, vasárnap kezdődik, és egészen csütörtökig tart négy helyszínen 14 egyedülálló előadással.

A csütörtöki sajtótájékoztatón kiderült, A Tánc Fesztiválja programja a kormány intézkedései értelmében módosultak, ugyanis szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek be Magyarországra, így a francia Adrien M & Claire B előadását, valamint a Nemzetközi Táncgálát nem tarthatják meg a tervezett formában.

Ennek ellenére erős lesz a felhozatal az idei fesztiválon, Krámer György, a fesztivál művészeti igazgatója a program bemutatásakor kiemelte, a régi kedvencek (Bozsik Yvette Társulat, Frenák Pál Társulat, Duda Éva Társulat vagy a Közép-Európa Táncszínház) ismét ellátogatnak a veszprémi fesztiválra, de több újdonsággal is készülnek a szervezők, érdemes lesz nyomon követni a programot.

A Pécsi Balett előadása Fotó: Mihály László

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa a sajtótájékoztatón elmondta, az EKF fontosnak tartja, hogy a Tánc Fesztiválja a program része lehet.

– Az Európa Kulturális Fővárosa projekt kezdettől fogva két célkitűzést tart szem előtt, egyrészt, hogy az európai nyilvánosságnak megmutassa egy-egy város, térség kulturális értékeit, amelyet összekötik az európai kultúrkincset; másrészt a helyi közösségek számára olyan programokat szervezzenek, amely a közösség erősödéséhez hozzájárul. Mind a két célkitűzés teljes egészében megvalósul a Tánc Fesztiválja esetében – mondta el Navracsics Tibor.

Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program marketing- és kreatív igazgatója szerint az EKF és a Tánc Fesztiválja közötti együttműködés példaértékű.

– Az együttműködés során a terveink szerint a már korábban is létező rendezvények is szintet léphetnek. A mi forrásaink segítségével minőségileg is magasabb szintre emelkedhet a fesztivál, valamint nem utolsó sorban az európai közönség látókörébe kerülhet. Abban reménykedünk, hogy lépésről lépésre 2023-ig és azon túl is egy olyan fesztivállá válhat, ami valóban Európai láthatóságú és még inkább országos jelentőségű – tette hozzá Can Togay.

A Szegedi Kortárs Balett előadása Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Vándorfi László, a fesztivál igazgatója kiemelte, a Filmpiknik szombati zárása után kezdődik a Tánc Fesztiválja, többek között ezért is mutatják be szombaton 14 órától a Hangvillában a Filmpiknik keretében A létezés eufóriája című magyar dokumentumfilmet, amely a Tánc Fesztiválja alcímeként is megjelenik, ezzel átadva a stafétát.

A 14 produkcióból 11 versenyprogram, ebből pedig hetet élőben közvetítenek majd a Pannon Várszínház facebook oldalán, kilencet pedig a Veszprém TV egy napos eltolással mutat be. Idén a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, a Veszprémi Petőfi Színház, az Agóra Veszprém Kulturális Központ és a Latinovits-Bujtor Játékszín ad otthont a Fesztiválnak, minden járványügyi intézkedést betartva.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva