likeBalaton.hu | 2021.09.23. 13:00
A Veszprém 2023 várja a kulturális-művészeti pályázatokat
A Veszprém 2023 projekt friss pályázata több újdonságot is tartalmaz.

Néhány napon belül a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program keretében ismét lehet pályázni a kulturális-művészeti projektek támogatására. A 2022-ben megvalósítani tervezett programokra kiírt pályázat több újdonságot is tartalmaz, melyek egyrészről gyorsítják és megkönnyítik a pályázók életét, másrészről segítik, hogy a pályázatok minél jobban kapcsolódjanak a VEB2023 EKF célkitűzéseihez, elveihez.

Európa 2023-as Kulturális Fővárosa ismét várja a kulturális-művészeti pályázatokat

A korábban megjelent tematikus felhívások mellett 2021 őszén ismét megnyílik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a kulturális-művészeti projektek támogatási konstrukciója, amelyekkel az EKF régióban jövőre megvalósítani tervezett, az EKF programjához, céljaihoz illeszkedő rendezvényekkel, kulturális-művészeti kezdeményezésekkel lehet a támogatásra pályázni.

Fotó: Hölvényesi Kristóf/Veszprém-Balaton 2023

 

A pályázati konstrukciók célja az EKF program erősítése

A programtervben megfogalmazott célokat megvalósító partnerek bevonása, ily módon nem csak általános kulturális és művészeti projektek támogatása a cél, ezért olyan projektek kaphatnak támogatást, amelyek szervesen tudnak illeszkedni az egyes területeken megfogalmazott szakmai célkitűzésekhez és emellett a horizontális célokat is szem előtt tartják.

Irodalom, képzőművészet, előadóművészet, helytörténet és közösségfejlesztés

A kultúra és művészetek rendkívül tág és színes területén belül az EKF program számos szűkebb és

jól körülhatárolható területen fogalmaz meg koncepciót és tesz vállalásokat, legyen az irodalom, képzőművészet, előadóművészet, helytörténet vagy közösségfejlesztés.

Kiemelten fontos, hogy a pályázatoknak ezekhez a meghatározott területekhez és vállalásokhoz kell csatlakozniuk, hiszen nem általános működési vagy szakmai támogatást kapnak a támogatott projektek, hanem az EKF program szerves részesei lesznek.

Fotó: Hölvényesi Kristóf/Veszprém-Balaton 2023

 

A korábbi pályázati fordulóhoz képest izgalmas változások jönnek, amelyek könnyítik és felgyorsítják a pályázati folyamatot. A legjelentősebb újdonság, hogy minden pályázat két fordulóból áll: először nagyon rövid, körülbelül két oldalas ötlettervet kell benyújtani, kizárólag elektronikus formátumban. Az ötletpályázaton továbbjutottak ezután készíthetik el és adhatják be a végleges terveket. A második fordulóba jutott projektek részletes kidolgozásához személyre szabott konzultáció keretében szeretnénk segítséget adni.

– További fontos újdonság, hogy külön kategóriában pályázhatnak a kisebb léptékű és a stratégiai jelentőségű projektek. A kis léptékű projektektől egyszerűbb költségvetést kérünk, és az elbírálásuk is gyorsabb, ezekben a pályázatokban várhatóan még az idén eredményt hirdetünk.

A választóvonal ötmillió forint – azon pályázat, mely ennél kisebb összegű támogatási igényt fogalmaz meg, kis léptékűnek számít.

A felhívásokat várhatóan szeptember 30-án tesszük közzé. Az ötletek benyújtására várhatóan három hét áll majd rendelkezésre, a második fordulóba jutott elképzelések részletes kidolgozására pedig további 3-6 hetük lesz a pályázóknak – közölte a likeBalaton.hu-val a VEB2023 EKF sajtófőnöke, Müller Mihály.

Veszprém EKF2023 (Fotó: Horváth Virág/Veol.hu)

Fotó: Horváth Virág/Veol.hu

 

Az általános kulturális-művészeti pályázattal egyidőben megnyitják az úgynevezett komplex pályázati kiírást is. Ez olyan projektek támogatását teszi lehetővé, amelyek hosszabb szakmai előkészítést igényelnek és 2023-ban csúcsosodnak ki, akkor válnak elérhetővé a közönség számára.

A pályázatok sikeres elkészítését a már ismert VEB VELED régiós és veszprémi rendezvényekkel és online konzultációval is segítik.

A VEB VELED konzultáció következő alkalmai

2021. szeptember 28., Zirc, 17.00, Polgármesteri Hivatal

2021. szeptember 30., 17.00, Veszprém, Pannon Egyetem „E” épület

2021. október 4., Hévíz, 17.00, Városháza

2021. október 11., Berhida, 17.00 Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár

Fotó: VeszprémFest hivatalos

 

 

Nyitókép: Veszprém-Balaton 2023/Hölvényi Kristóf

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva