Kovács Erika / sonline.hu | 2021.04.20. 10:00
A világ leghosszabb vízi csúszdáját építenék meg Eplényben
Felkerülhet a világ idegenforgalmi térképére a vízi csúszdával Eplény, ahol az elmúlt síszezonban 12 ezer általános iskolás diák tanult meg síelni, illetve sportolhatott teljesen ingyen.

– Felkerülhet a világ idegenforgalmi térképére a vízi csúszdával Eplény, ahol az elmúlt síszezonban 12 ezer általános iskolás diák tanult meg síelni, illetve sportolhatott teljesen ingyen – utalt az elmúlt téli szezonra Ebele Bálint, a Síaréna Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: Facebook/Intersport Síaréna Eplény

Az elmúlt szezonban 116 napon át lehetett sportolni a síarénában

Örömmel beszélt arról, hogy 116 napon lehetett sportolni a bakonyi síarénában a mögöttünk hagyott szezonban. Ebele Bálint hozzátette, nagypéntek óta már a tavaszi, illetve nyári hangulat jegyében Kalandhegy néven működnek tovább, és a sífelvonók libegőként szállítják az embereket. Reményeik szerint minél többen ellátogatnak a páratlan szépségű bakonyi környezetbe, és élvezik a friss levegőt, a mozgást.

Az ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, a kitűnő téli szezon kulcsa a nagy kapacitású hógyártó rendszer. Ennek alapját jelentik a nagy víztározók, valamint a négy erős szivattyú és ötven hóágyú, amely hóvá alakítja a vizet. Ezeknek a berendezéseknek két transzformátor biztosítja az elektromos áramot.

– Így lehetséges, hogy ennyi havat tudtunk gyártani. Télen éjjel-nappal, folyamatosan figyeljük az előrejelzést. Amikor a hőmérséklet megengedi, azonnal indítjuk az ágyúkat, és gyártjuk a havat, hogy az enyhébb időszakban is jók legyenek a pályák – mondta az ügyvezető igazgató.

Az idei szezonban 116 napon lehetett síelni Fotó: Penovác Károly/Napló

A pandémiás időszakról kifejtette, többen síeltek itthon, mint az előző években, de a járványhelyzet negatívan érintette a szolgáltatásokat, ilyen volt például az étterem és a síoktatás. Mindettől függetlenül nagyon örültek annak, hogy hosszú időn át működtek, és az emberek el tudtak jönni a szabadba mozogni. Egy országos sportprogram keretében 12 ezer általános iskolás sportolhatott náluk ingyen, akik térítés nélkül kapták a síoktatást és a felszerelést, használhatták a pályákat, és kaptak elviteles ételcsomagot is.

Tudj meg mindent az eplényi síarénáról itt.

Eplény felkerülthet a világ térképére

Ebele Bálint a leendő csúszdáról elmondta, a létesítmény tervezése már a finisben van, utána kezdődhet az engedélyezés. Ha minden jól megy, a világon elsőként építenek ilyen csúszdát a meglévő infrastruktúrával, és ezzel felkerülhet Eplény a világ térképére. Céljuk az, hogy a jövő nyáron már működjön, de addig még bőven adódik tennivaló. Úgy fogalmazott, vannak más fejlesztési elképzeléseik is, amelyeket idén valósítanak majd meg. Így szeretnének új beengedőkapukat telepíteni, illetve tervezik internetes oldalaik megújítását is. Szükség lenne további hóágyúkra és egy fiatalabb pályakarbantartó gépre, ratrakra is. Nyári terveik között szerepel, hogy ismét megrendezik a hegyi bringás országos bajnokságot, amiről még egyeztetnek az illetékesekkel.

Fotó: Facebook/Intersport Síaréna Eplény

Vajon a síaréna vezetője mennyit síel?

Ebele Bálint a kérdésre, hogy van-e ideje egy síaréna-vezetőnek élvezni a sportot is, vagy a munka tölti ki az életét, azt mondta, erre csak a szezon végén volt néha ideje, amikor kevesebben voltak a pályán, és akkor ő is csúszott néhányat. A szezon közbeni síelés mindig munkajellegű, olyankor másra koncentrál az ember. Megjegyezte, ez a környezet, amely az otthona is egyben, fantasztikus számára. Nagyon büszke rá, hogy itt működik Magyarország legnagyobb sípályája, és amiatt is szerencsésnek tekinti magát, hogy télen lát havat, ami manapság az időjárás miatt kevés embernek adatik meg.

A témában korábban megírtuk, Révész Máriusz kormánybiztos az Eplényi Síarénában tavaly januárban azt mondta, kormányzati cél, hogy 2030-ra a legélhetőbb országok közé tartozzunk, ennek egyik fontos feltétele a szabadidő hasznos eltöltése télen is. Hozzátette, van igény a hazai sípályákra, amit az élénk hétköznapi forgalom is jelez.

– Az eplényi, amely az egyik legnagyobb favoritjuk a hazai síelőknek, évente 50–60 ezer látogatót vonz, és a vendégek száma akár 100 ezerre is nőhet a fejlesztésekkel. Eplényben elkötelezett szakemberek és kiváló magyar oktatók dolgoznak – zárta a beszélgetést Ebele Bálint.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Penovácz Károly/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva