Rimányi Zita | 2024.08.18. 14:00
Bach dallamai a bakonybéli bencés monostorban csendülnek fel augusztus 20-án
Nemzetközi kórus és veszprémi zenészek is részt vesznek a különleges ünnepi koncerten a bakonyi helyszínen.

Bach vallomásával összecseng, ahogy muzsikájáról más zenészek beszélnek: – muzsikájában Isten van jelen, … Bach? …mert időtlen.. – vallják róla a zenészek.

A Szent Mauríciusz Monostorban erre az élményre hívják az érdeklődőket Szent István ünnepén. Ezúttal is a müncheni Bach Kamarakórus, a veszprémi Orlando Énekegyüttes tagjai és a kiváló müncheni karmester, Felix Mayer mellett kiváló muzsikusok csatlakoztak az előadáshoz.

A bakonybéli templomban tavaly augusztus 20-án Händel Messiását, a két és fél órás koncertet három együttes – a Müncheni Bach Kamarakórus, az Orlando Énekegyüttes és a Budapest Bach Consort – együtt adta elő. Idén hasonló zenei élmény várja az ünnepen

a Szent Mauríciusz Monostorban 18 órától az érdeklődőket, a hosszú hétvége több bakonybéli eseménye közül kiemelhető ez is. A Vallis Musicalis – Zenével teli völgy a Bakony szívében sorozat részeként Szent István ünnepén ezúttal Bach Motetták című művét hallhatjuk.

Händel Messiása – Felix Mayer vezényelt a tavalyi koncerten is a bakonybéli monostor templomában
Fotó: Oláh Gergely Máté/Forrás: Szent Mauríciusz Monostor

– Én úgy játszom a hangokat, ahogyan azok le vannak írva, de Isten az, aki a zenét teremti – vallotta Bach.

– Számomra Bach elsősorban Isten-bizonyíték. Mennyország-érv ez a zene, bizonyítéka annak, hogy ellentétek nélkül is van élet, sőt, az ellentétek nélküli életnek lendülete a leghatalmasabb, legizgalmasabb – fogalmazott a maga korában Pilinszky János Bach kapcsán.

Händel grandiózus barokk oratóriuma hangzott el tavaly augusztus 20-án Bakonybélen, a mű leghíresebbé vált kórustétele, a Halleluja kórus is
Fotó: Oláh Gergely Máté/Forrás: Szent Mauríciusz Monostor

A Szent Mauríciusz Monostorban élményre hívják az érdeklődőket Szent István ünnepén

Visszatérő vendég a Bach Kamarakórus Münchenből, az Orlando Énekegyüttes Veszprémből, és a kiváló müncheni karmester, Felix Mayer mellett kiváló muzsikusok is csatlakoztak az előadáshoz. A Bach Kamarakórus München művészeti vezetője Felix Mayer. Az Orlando Énekegyüttes művészeti vezetője Vikman Pál. Közreműködik Kéry Tamás (orgona), Geiger Estilla (cselló), Uri Árbel (nagybőgő). Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Bakonybéli Szent Mauríciusz Alapítvány, Vászoly Fennmaradásáért Közalapítvány, Landhaus Dörgicse.

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: veol.hu

Nyitókép: Händel grandiózus barokk oratóriuma hangzott el tavaly augusztus 20-án Bakonybélen, a mű leghíresebbé vált kórustétele, a Halleluja kórus is
Fotó: Oláh Gergely Máté / Forrás: Szent Mauríciusz Monostor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva