veol.hu/Molnár Sándor | 2020.05.31. 15:00
Baglyok költöztek egy veszprémi óvodába
Két fiókát és egy felnőtt erdei fülesbaglyot is megcsodálhattak csütörtök délelőtt a veszprémi Cholnoky Lakótelep óvodásai. Az egyik bagolyfióka mindössze néhány méterre a gyerekektől, egy bokron ülve fogadta türelmesen az ovisok őszinte érdeklődését.

A Csillag Úti Körzeti Óvoda Cholnoky Jenő Lakótelepi Tagóvodájának udvarán a gyerekek közelről figyelhetnek meg erdei fülesbaglyokat a napokban.
Kedden vettek észre előbb egy, majd csütörtökön már két fiókát, és egy felnőtt erdei fülesbaglyot, amely egy közeli fa tetejéről tartja szemmel a kicsiket.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

— Azt olvastuk róluk, hogy három hetes korukban kiugrálnak a fészkükből és ember magasságban, bokrokon, faágakon üldögélnek. Éjjel pedig hívják a szülőket, hogy etessék őket. Nagyon örülünk neki, hogy itt vannak. A gyerekeknek nagy élmény, hogy élőben megfigyelhetik ezeket a madarakat — mesélte Varga Nóra óvónő, helyi zöld koordinátor.

A közeli székhelyű Fehér Holló Vadmentő Alapítvány vezetője elmondta a Veolnak, hogy megszokott dolog az, hogy az erdei fülesbaglyok falvak, városok parkos területein, padlásokon, templomtornyokban fészkelnek. Ezek a madarak jól tűrik az ember közelségét, és mivel a vírushelyzet miatt korábban nem volt mozgás az iskolában és az óvodákban, ezért csendes helyet találtak a fészkeléshez. A velük való találkozásra főleg ilyenkor tavasz végén, a fiókák repülési időszakának elején van esély.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Egy hete a vadmentőkhöz is került egy nagyon fiatal bagolyfióka, amelyet a vihar levert a fáról. Legalább 10 ember próbálta megkeresni a fészkét, de nem jártak sikerrel, mivel a szél elsodorhatta onnan a fiókát. Menteniük kellett a kicsit, mert egy potenciális kutyasétáltató helyen találtak rá, így veszélyben volt az élete. A kis erdei fülest a természetbe történő visszaeresztéséig egy gyakorlott önkéntes neveli Páliháláson.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva