Horváth Virág | 2020.06.23. 06:00
Újra beindul a kulturális élet Veszprémben és a Balatonon
Navracsics Tibor kormánybiztos mutatta be hétfőn sajtótájékoztató keretében az Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt nyári és őszi programtervezetét.

Az ismertetett programok középpontjában a Veszprém-Balaton Filmpiknik állt, mely az első olyan rendezvény, amelyet az EKF 2023 stábja nemcsak támogat, hanem saját maga szervezett meg. Szeptember 3. és 5. között két helyszínen, Veszprémben és Balatonfüreden a Nemzeti Film Intézet és a Magyar Filmakadémia szoros együttműködéséből születhet meg. A Veszprém-Balaton Filmpiknik helyszín és időpontválasztás azt a célt szolgálja, hogy a szakma és a közönség a későnyári Balatonon, a szabad ég alatt nézzen magyar filmeket, találkozzon magyar sztárokkal és filmkészítőkkel, ott fedezzen fel vagy nézzen újra kortárs és klasszikus remekműveket, közönségfilmeket és filmcsemegéket.

– Nem akármilyen filmeket fogunk bemutatni, a Magyar Mozgókép Szemle díjazottjait fogjuk vetíteni, ezek között pedig lesz klasszikus mozifilm, tévéfilm és rövidfilm is. Abban bízunk, hogy ezek nem csupán jó filmbemutatók lesznek, hanem a közösségépítés egyik első, jelentős lépése is lehet – mondta el a kormánybiztos.

Navracsics Tibor arról is tájékoztatott, hogy a Ragyogók önkéntes csoportba a hétfői naptól jelentkezhetnek az érdeklődők, akik a Veszprém-Balaton Filmpikniken már aktívan segíthetik az EKF 2023 projekt megvalósulását.

Navracsics Tibor kormánybiztos mutatta be az EKF 2023 nyári-őszi programjait Fotó: Kovács Bálint / EKF2023

A Veszprémi Utcazene Fesztivált idén augusztus 26. és 29 között rendezik meg. A térség egyik legrégebbi fesztiválja, amely Veszprém arculatában fontos szerepet tölt be, az idei évtől az EKF 2023 támogatását is élvezi. A tervek szerint a korábbi gyakorlathoz hűen a nemzetközi utcazene sztárok esti fellépéseit a délutáni műsorsávban a magyar tehetségek versenye előzi meg, hiszen a fesztivál egyben tehetségkutató is.

A Rozé, Rizling és Jazz Napokat idén 10. alkalommal, szintén új időpontban rendezik meg augusztus 16. és 23. között a veszprémi Óváros téren. Az eredetileg az idén sajnos elmaradó VeszprémFest kísérőrendezvényeként induló eseményen a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, a hazai jazz élet és a jazzel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók.

A Veszprém-Balaton Filmpiknik is beáll az Utcazene Fesztivál és a Rozé, Rizling és Jazz Napok sorába, hiszen ezek a programok mind ingyenesen látogathatók.

Fotó: Pesthy Márton/Veol.hu

A Kőfesztet tavaly még csak Kővágóörsön szervezték meg, de 2020-tól hat másik Káli-medencebéli falu is csatlakozott. A falvakon átívelő programok tematikában és időrendben is egymásra épülnek majd az augusztus 27. és 29. között látogatható fesztiválon. Az összművészeti eseményen a folklór a főszereplő, de az érdeklődők bőven találnak, könnyűzenei, színházi és irodalmi programokat is.

A Zene Világnapján, október 1-én Veszprém zenei együtteseinek közös hangversenyét idén 14. alkalommal rendezik meg a Lovassy László Gimnáziumban, Veszprém Város Vegyeskara és Rózsa Mária alapítvány szervezésében.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió kulturális kínálata tradicionálisan gazdag, így az Európa Kulturális Fővárosa program szervezőinek sok más eseménnyel is lehetősége nyílik a közös munkára. A nyár végén és ősszel együttműködnek majd az Auer Lipót Nemzetközi Zenei Fesztivállal, a TÁNC Fesztiváljával, a Salvatore Quasimodo Költőfesztivállal és a Music Hungary Konferenciával is.

A Veszprém-Balaton EKF stábja a 2020. nyári-őszi programkínálatában tehát filmmel, könnyű és klasszikus zenével, kortárs tánccal és irodalommal is készül Veszprémben, illetve a Balaton-parton is. HV

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva