Horváth Virág | 2020.09.05. 12:00
A Filmpiknik egyedülálló az országban – Találkozhatunk a legjobb magyar filmesekkel
A Filmpiknik több szempontból is egyedülálló rendezvény, nemcsak országos szinten kuriózum, de Veszprémben is először rendezték meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Huszonnyolc film, megannyi közönségtalálkozó, koncertek, piknikhangulat összesen nyolc helyszínen Veszprémben és Balatonfüreden várja az érdeklődőket. A nagyszabású rendezvény ötletgazdája, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív igazgatója csütörtöki köszöntőjében elmondta, a Filmpiknik fő célja, hogy a magyar film brandjét erősítse, és hogy a szakmának találkozási pontot biztosítson.

– A Filmpiknik az első saját, önálló fejlesztésű rendezvénye az EKF projektnek, úgyhogy nagy izgalommal állunk hozzá, és bízunk abban, hogy a szakma jól érzi majd magát itt az elkövetkezendő három napban – mondta el Can Togay.

A Szentháromság téren tartották a nyitóvetítést Fotó: Pesthy Márton / veol.hu

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte, a szervezők vállán most nagy teher van, hiszen nagyon fontos mindig az első benyomás egy újonnan létrehozott rendezvény esetében.

– Ha megnézik a Filmpiknik programját, tulajdonképpen az EKF projekt esszenciája sejlik fel benne. Ennek markáns eleme, hogy bemutassuk Európának és Magyarországnak azt a hihetetlenül pezsgő kulturális jelent, amit mi nap mint nap megélünk itt, Veszprémben; hogy bemutassuk városunk történelmi gazdagságát; és hogy elérjük, hogy 2024-től Veszprém még élhetőbb város lehessen. Mindezt úgy szeretnénk elérni, hogy a Balaton és Bakony térségét is segítségül hívjuk, hiszünk a párbeszédben és hiszünk a közösség erejében. A Filmpiknik ezt a szemléletet tükrözi – tette hozzá Porga Gyula polgármester.

Filmpiknik Veszprémben Fotó: Pesthy Márton/veol.hu

Navracsics Tibor, az EKF projekt kormánybiztosa megnyitóbeszédében hozzátette, a Filmpiknik közösségteremtő fesztivál, nemcsak a szakmai találkozókon keresztül, hanem Veszprém és Balatonfüred közösségének kapcsolatát is erősíti.

– Számunkra a Filmpiknikkel egy kicsit elkezdődik 2023, hiszen ez a rendezvény egyenesen átvezet minket abba az évbe, amikor az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat teljes egészében, európai színvonalon megvalósul – emelte ki Navracsics Tibor.

A nyitóeseményen a VALAN című filmről kérdezte Till Attila házigazda a film rendezőjét Fotó: Pesthy Márton /veol.hu

Az ünnepélyes megnyitó keretében Till Attila, a rendezvény házigazdája a VALAN című film rendezőjével, Bagota Bélával beszélgetett a filmről, melyet a jelenlévők meg is tekinthettek a Szentháromság téren. A három napos fesztivál szombatig tart, a záró napon már délelőtt 11 órakor Veszprémben és Balatonfüreden gyermekeknek szánt vetítéssel kezdenek, majd Veszprémben három helyszínen 7 filmet tekinthetnek meg az érdeklődők, az Óváros téren pedig 18 órától ismét piknikkel és koncertekkel várják a fesztiválozókat.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva