veol.hu/Molnár Sándor | 2021.06.17. 12:00
Fókabébi született a Veszprémi Állatkertben
Megszületett a Veszprémi Állatkert történetének első borjúfókabébije. A legifjabb lakó június 7-én látta meg a napvilágot.

A fókakislányt anyukája, az állatkert Kati nevű fókája féltve őrzi és lesi minden mozdulatát. Számukra most az a legfontosabb, hogy a legnagyobb nyugalomban teljenek első közös napjaik, így ők egyelőre egy külön medencében vannak, de hamarosan a kicsi is birtokba veheti a nagy medencét, ahol már a látogatók is közelebbről megcsodálhatják majd.

Az állatkerti szakembereket nem érte váratlanul a bébi érkezése, bár mint Török László állatkert-igazgatótól megtudtam, nem volt könnyű észrevenni a vemhességet, mivel a fókák télire magukra szednek mintegy 10 centiméteres zsírréteget, hogy védekezzenek a hideg ellen. Ugyanakkor igazán nagy öröm volt megpillantani a medencében a kis csöppséget, akit társai is jól fogadtak, és akiről a mamája nagyszerűen gondoskodik.

Az egyhetes fókabébi Marokházi Katalinnal közösen állt a mérlegre
Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint

 

Az állatkertészek készültek a szaporulatra, hiszen három nőstényből és egy hímből áll a veszprémi borjúfókacsapat, amely most tovább bővült.

A kicsi az 5-8 kilogrammos, átlagos fókabébi-születési súllyal szemben 9 kilóval érkezett a világra. Az egyhetes mérésekor már 12,6 kilósan „állt a mérlegre” gondozójával. Ebből is látszik, hogy anyukája szerencsére megfelelően táplálja őt, és minden rendben van a bébivel, akire különös figyelmet fordít Marokházi Katalin, az állatkert legendás gondozója is, aki már sok apróság pótmamája volt Veszprémben.

– Természetes volt, hogy első szóra jöttem, és megpróbálok segíteni, amiben tudok – hangsúlyozza Katalin, aki elmondja még, hogy talán a legstresszesebb napjait élte, amióta a kicsi megszületett, mivel fókabébivel még nem volt dolga. A nevelésben nem kell segítenie ugyan, de folyamatosan figyeli az anyaállatot és a bébit, a hosszú évek alatt szerzett tapasztalatával és óvó tekintetével felügyeli az eseményeket.

Fotó: Veszprémi Állatkert/Kovács Bálint

Elmeséli azt is, hogy miközben a kisfóka vidáman éli az első napjait, addig ő rengeteget aggódik miatta, és még álmatlan éjszakái is voltak. Az első héten reggeltől estig a fókáknál volt, figyelte, hogy minden rendben zajlik-e: van-e teje a mamának, a kicsi eleget szopik-e, és hogy a bébi ki tud-e jönni egyedül a medencéből a partra. Szerencsére Kati, a fókamama mindenben ügyesen segíti a borját, annak ellenére, hogy ez volt az első ellése.

A kis borjúfóka kiszoktatását várhatóan a jövő hét közepétől kezdik meg az állatkertben, és a látogatók akkortól láthatják majd őt a nagymedencében, társai körében.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva