likeBalaton.hu | 2021.08.02. 21:00
Főszerepben a klasszikus zene
Kedden kezdődik és vasárnapig tart a hetedik Auer Fesztivál Veszprémben.

Auer Lipót (1845–1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus a világ zenei életének meghatározó alakja, a fesztivált az ő emlékére alapították. A rendezvény célja, hogy Auer Lipót szülővárosába hozza azokat a magyar és külföldi világhírű művészeket, akik a klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel. Idén augusztus 3. és 8. között két helyszínen – a Hangvillában és a Megyeházán – nyolc programnak tapsolhat a közönség, közölte a szervező Mendelssohn Kamarazenekar.

A fesztivált a nyitónapon – a 140 évvel ezelőtt született Bartók Bélára emlékezve – két Bartók-tematikájú hangverseny vezeti fel. Délután a veszprémi székhelyű, többszörös versenygyőztes Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar játszik Bartók gyermekeknek komponált darabjaiból, míg az ezt követő eseményen – igazi kuriózumként – Bartók Béla és Ady Endre műveinek hatására született táncelőadást lesz látható a Forte Társulat tolmácsolásában, közreműködik a Mendelssohn Kamarazenekar és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió.

A fesztiválon a Liszt- és Erkel-díjas Oláh Kálmán zongoraművész is fellép
Forrás: Auer Fesztivál

A kamarazenét a Fülei Balázs, Kováts Péter és Varga István alkotta Auer Trió, valamint a fiatal zeneakadémistákból alakult Korossy Kvartett képviseli a fesztiválon. A „Modern reneszánsz” címet viselő, Oláh Kálmán saját műveit bemutató koncerten az Oláh Kálmán Kvartettel közösen a házigazda Mendelssohn Kamarazenekar is fellép. Rendkívül szórakoztató estének ígérkezik a Barokksolistene koncertje, akik virtuóz énekes és hangszeres zenével fogják feleleveníteni a barokk kor sörözőinek hangulatát.

Auer Lipót révén rivaldafénybe kerül a hegedű, így a Kossuth-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf és kamarapartnere, Würtz Klára ad közös szonátaestet. A fesztivál záróeseményeként pedig szintén a hegedűé lesz a főszerep, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével – az improvizációival fűszerezett, különleges összeállítású koncertjeiről ismert – Gilles Apap áll színpadra Veszprémben, akit Yehudi Menuhin „a 21. század igazi hegedűsének” nevezett.

A fesztivál zárókoncertjét Gilles Apap hegedűművész adja
Forrás: Auer Fesztivál

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva