viharjelzés: nincs
11°
É
8 km/h
Szalai Mariann | 2019.10.14. 11:29
Fura szobrok kiállítása nyílt a Balatonnál
Különleges, egyszerre a mai igényekre és a művészetre, építészetre reagáló kiállítást tekinthetnek meg azok, akik a következő két hétben ellátogatnak a Haszkovó lakótelep környékére.

A Paradigma Ariadné építésziroda és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt szervezésében ugyanis öt építész öt műalkotást álmodott a lakótelep üresen tátongó zöld területeire. Nem véletlenül használtam a „tátongó” kifejezést. A Design Hét Veszprém apropóján létrejövő kiállítás célja, hogy öt óriási, játékos bútor segítségével megpróbálja kiegészíteni a modern lakótelepek építészeti hiányosságait és megtörni a monoton szürkeséget.

Egy Rom (Paradigma Ariadné, Magyarország)

A Haszkovó lakótelep jelenleg húszezer ember otthona, de ez a szám volt negyvenezer is régebben. Komplett város, vagy legalábbis városrész, még sincsenek benne olyan ikonikus találkozóhelyek, mint a Tűztorony vagy a Zsuzsi szobor. Ezek a színes, érdekes formák ezt a hiányt is szeretnék pótolni, emellett – nem mehetünk el amellett, hogy a XXI. században, a közösségi médiumok világában élünk – remek szelfipontok is.

A Medence (MAIO, Spanyolország)

A szobrokat brit, görög, olasz, spanyol és magyar építészek tervezték. Belül puha, könnyű műanyag szigetelőanyagból van, amely kap egy hihetetlenül erős ütésálló poliurea bevonatot, tehát elvileg elpusztíthatatlan, bírnia kell a gyűrődést. Lehet rajtuk mászni, rájuk ülni, és az alkotók számítottak arra is, hogy a street art freestyle képviselői is megihletődnek, azaz magyarán szólva összefirkálják az installációkat, de úgy gondolják, hogy ez benne van a pakliban.

Torony I. (Supervoid, Olaszország)

A tárlatvezetésen Smiló Dávid, a kiállítás kurátora végigkísért mind az öt szobron, sok érdekességet mesélve az adott műtárgy történetéről. Mindez nem csak a sajtó privilégiuma, remek, hangulatos audio-guide-ot készítettek a szervezők, amelyet az egyes szobrokon található link bepötyögésével lehet elérni és meghallgatni.

Az Arc (Point Supreme, Görögország)

Két hétig lesznek a helyükön (a Haszkovó öt helyszínén) az installációk, utána szavazásra bocsátják a kérdést, hogy melyiket szeretnék megtartani az ott lakók, és melyik költözhet át esetleg Veszprém egy másik kerületébe.

Torony II. (Edward Crooks, Nagy-Britannia)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva