Molnár Sándor / veol.hu | 2020.12.23. 14:00
Idén is folytatták a Veszprémi Állatkert fásítását
A Veszprémi Állatkertben hatezer fát és bokrot ültettek el az elmúlt 10 évben. A népszerű látogatóközpont zöldebbé tételének hagyományát folytatták ebben a szokatlanul nehéz évben is. Az elmúlt napokban a Fejes-völgyi részen és a Gulya-dombon is ültettek fákat.

A Veszprémi Állatkertben hatezer fát és bokrot ültettek el az elmúlt 10 évben. A népszerű látogatóközpont zöldebbé tételének hagyományát folytatták ebben a szokatlanul nehéz évben is. Az elmúlt napokban a Fejes-völgyi részen és a Gulya-dombon is ültettek fákat.

Kihasználva az enyhe, fagy-és csapadékmentes időjárást az elmúlt napokban fákat és bokrokat ültettek a látogatói utak mentén és az állatkifutókban.

Kihasználva az enyhe, fagy-és csapadékmentes időjárást az elmúlt napokban fákat és bokrokat ültettek Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az Afrika szavanna játszótérre is számos nagyméretű fát telepítettek, hogy még több árnyékot biztosítsanak majd a gyerekeknek, akik gyakran órákat is eltöltenek itt.

Török László állatkertigazgató elmondta, hogy az Alsótekeresi Faiskolában már visszajáró vásárlónak számítanak. A növényeket sokszor már évekre előre kinézik maguknak, és a Veszprémi Állatkert üzemeltetési vezetője ősszel több napot eltölt Alsótekeresen a megfelelő növények kiválasztása miatt. Azért is fontos ez, mert például a Gulya-domb sajátos mikroklímáját – az erős, nyári napsütést és a hosszú száraz időszakokat – nem bírja minden növény.

László Sándor irányításával egy méretes ostorfát ültettek el az állatkert munkatársai játszótérnél Fotó: Molnár Sándor/Napló

 

– A fák egyedi kiválasztás után kerülhetnek az állatkertbe. Személyesen jelen vagyok ilyenkor és a faiskola munkatársainak közreműködésével választjuk ki az idekerülő fákat és cserjéket. A fáknál figyelünk a törzs szabályosságára, a vezérhajtás koronán történő átmenetelére. Fontos, hogy egyenes, sérülésmentes legyen a törzs, és igyekszünk szép, szabályos koronaformájú fákat kiválasztani, hogy minél hamarabb árnyékot tudjanak adni a látogatóknak, és minél előbb töltsék be azt a teret, ahová elültetjük őket – tájékoztat az erdész és agrármérnök végzettségű László Sándor üzemeltetési vezető, akinek irányításával éppen egy 10 év körüli, négy-öt méter magas, keleti ostorfát ültettek el az állatkert munkatársai a játszótér szélén.

Kiderül az is, hogy a nagyméretű, földlabdás fák logisztikája sem egyszerű. A szállításukhoz megfelelő teherbírású és plató hosszúságú autóra van szükség, az állatkerten belül pedig erőgép segítségét veszik igénybe. Mivel a Gulya-dombon sziklás a talaj, ezért jókora, közel másfél köbméteres ültetőgödröket készítenek, melyekbe olyan termőföldet raknak, amely hosszútávon biztosítja a tápanyagot és a megfelelő vízgazdálkodást a fák részére. A mostani telepítés során a tevekifutóba török mogyorót, a medvekifutóba pedig pusztaszileket ültettek még.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva