Juhász-Léhi István/veol.hu | 2021.03.23. 10:00
Így válassz bringát - hasznos tippek vásárlás előtt
Hegyi kerékpár? Országúti? Trekking? E-bike? Hogyan válassz kerékpárt? Mutatjuk!

– Az a szerencsés, ha az alkatunknak és egyéniségünknek megfelelő kerékpárt találunk magunknak. Azaz másfajta kerékpárt illik ajánlani például egy hölgynek a testarányok különbsége miatt. Fontos az a tény is, ha valaki kényelmesebben szeretne bringázni rövid távokat, vagy hosszabbakat, ugyancsak kényelmesen, esetleg teljesítményorientáltan akar tekerni – mondta a Naplónak Kuszi Péter, veszprémi kerékpárület-vezető.

Az üléspozíció összetett dolog

  • Ezekre az igényekre a szakma tud válaszokat. A kereskedők segítenek okosan kiválasztani azt, amivel a vásárló elégedett lesz. Ez azért fontos, mert egy adott kerékpárnak a vázgeometriája sok más mellett meghatározza az üléspozíciót.
  • Az üléspozíció összetett dolog, ám összességében kijelenthető: a testmagasságunkhoz megfelelő méret a kulcs. Nagyobbat, mint ami a testmagasságunkhoz való, nem szerencsés venni, mert a kerékpárnak a méretei a magasságával hosszban is változnak.
  • Ha például nagyobb kerékpárt veszünk a saját méretünknél, akkor túl messzire kerülünk a kormánytól, ami rengeteg kényelmetlenséget hordozhat, a kézzsibbadástól a nyak- és derékfájásig. Fontos az is, hogy ebben az esetben nem tud annyi erőt kifejteni a kerékpáros, mint amit a képességei engednének.

A kerékpár mérete

– Az emberek gyakran nagyobb bringát vesznek, mint amit a testmagasságuk indokol, és ezen utólag segíteni nagyon nehéz. Hiába toljuk el például a nyerget, az nem sokat ér. Ez utóbbi is nagyon fontos, mert másfajta nyereg kell egy hölgynek, és más kell egy férfinak. A rövid, széles ülések inkább a hölgyekre vannak szabva, míg a hosszabbak, keskenyebbek a férfiaknak valók – mondta a szakember.

Tudj meg még többet a (balatoni) bringázásról ide kattintva.

A kerékméretek – 26, 27,5, 29 – fontosak a választáskor?

Szerinte, ha egy 170 centiméter körüli ember egy nagyobb kerekű bringát vesz, melynek magasan van az eleje, az bizony egy balesetnél sérülést okozhat.

– Ezért van többfajta kerékméret a mountain bike-oknál is. Ugyanakkor a túrabringák kereke mindig egységes. A váz mérete és az, hogy férfiakra vagy nőkre szabott a termék, határozza meg, hogy mire is ülünk fel – mondta Kuszi Péter.

Ez a városi tekerésre legalkalmasabb kerékpár

Erre a célra a túrakerékpár megfelelő, amit a szakma trekkingnek nevez. Ezzel sokrétűen lehet kerékpározni: jobb erdei, murvás útra csakúgy jó, mint aszfalton. Üléspozíciójából adódóan nem kell mélyen előre hajolni, és nem kerül sok súly a kezünkre, vállunkra, így egy kevésbé sportosabb ember is kényelmesen tud rajta haladni.

Fotó: Freepik

Kötelező és ajánlott bringás felszerelés

– Minden olyan dolgot, amivel láttatjuk magunkat, nemcsak azért kell felszerelni, mert a KRESZ előírja, hanem azért, mert kicsik vagyunk, nincs látható méretünk, amiből adódóan az autós nem észleli a sebességünket – magyarázta Kuszi Péter.

A fejvédő szintén nagyon fontos

Ennek jelentőségét sajnos, időről időre bizonygatni kell.

– Norvégiában kötelezővé tették, ám ezután drasztikusan csökkent a kerékpárosok száma. Sokak számára a kerékpározás a szabadság szimbóluma. A fejvédő azért fontos, mert ha elesünk, akkor az esés folyamán lehetetlen, hogy a fejünket megtartsuk és ne érjen le a földre. Képtelenség, én magam is estem többször. Egy jó fejvédő életet ment. Azok a barátaim, akik estek, és nem volt rajtuk fejvédő, olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy ma már sajnos rokkant embertársainkként élnek közöttünk.

Fotó: Freepik

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva