viharjelzés: II. fokozat
25°
27° 19°
É
11 km/h
2019.03.19. 14:00
Írók balatoni fotóiból nyílt kiállítás Füreden
Írók balatoni nyarait idéző, illetve a tónál készült fotóikból kiállítást nyitott meg Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója Balatonfüreden, a Vaszary Galériában szombaton a tavaszi fesztivál keretében. A múzeum gyűjteményéből származó Balatoni nyár című kiállítás kurátora Kovács Ida főmuzeológus.

Schmidtné Kositzky Anett, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntője után Bóka István, Balatonfüred polgármestere felidézte, nagyon régi barátság áll fenn a város önkormányzata és a PIM között. Utóbbi állította össze, illetve közreműködött a Jókai Emlékház kiállításánál, a Vaszary Galériában látható Lesznai Anna és Zoób Kati találkozása című anyag összeállításánál. Másfelől a múzeum a város több irodalmi, kulturális eseményének is helyet adott már, mindemellett Balatonfüred partnertelepüléseivel együtt az intézményben írt alá kulturális megállapodást.

Kiállítás nyílt a Balatonnál nyaraló írókat megörökítő korabeli fényképekből Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Demeter Szilárd, a PIM igazgatója Nekik a Balaton című megnyitójában egyebek mellett arról beszélt, hogy a Balaton mellé nem költözik csak úgy az ember. Ennek a helynek más a metafizikája, a többség nem dolgozni jár ide, hanem pihenni, ahogy az írók is tették évtizedekkel ezelőtt, az ’50-es, ’60-as és ’70-es években.

A fotókon életre kelnek az írók évtizedekkel ezelőtti balatoni nyarai, ahogy fürödtek, napoztak, horgásztak, vitorláztak, kirándultak, társas életet éltek.

Látszik, mennyire jókedvűen, vidáman töltötte szabadidejét, és gyakran egymás társaságában is Balatonfüreden, a Lipták-háznál vagy a szigligeti alkotóházban, illetve saját nyaralójában, kertjében mások mellett Nemes Nagy Ágnes, Szabó Lőrinc, Boldizsár Iván, Lipták Gábor, Déry Tibor, Nagy László, valamint Kertész Imre, és mennyire önfeledten hajókáztak, napoztak az Addio fedélzetén!

A fekete-fehér fotók mellett a korabeli nyugágyakra helyezett levélrészletek is felidézték az írók évtizedekkel ezelőtti balatoni nyaralásait.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva