Szalai Mariann | 2019.10.15. 14:00
Megvan a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa új arculata
Október 14-én, hétfőn nyilvánosságra hozták a pályázat eredményét.

A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt a kezdeti, pályáztatási szakaszban egy korábbi arculatot használt. Miután elnyerték az Európa Kulturális Fővárosa címet, úgy érezték, hogy a sikeres jövőbeni kommunikációnak az előfeltétele az, hogy az arculatnak alkalmasnak kell lennie a következő 5 év fejlesztéseinek és programjainak megjelenítésére.

– A pályázók személyéről a Veszprém-Balaton 2023 szakmai csapata döntött. A kiválasztási folyamatban olyan jelölteket kerestünk, akik képesek nagy arculati rendszerekben gondolkodni, vagy van kulturális területen szerzett tapasztalatuk. Külön öröm, hogy a régióból is sikerült pályázókat találnunk – mondta Mészáros Zoltán, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A pályázatra jelentkezett a De-Form, a Graphasel, a Hidden Characters, a Juliushard, Mesterházy Ákos, a Peltan-Brosz és Tóth Andrej.

A pályázatokat elbíráló zsűri tagjai voltak: Gerhes Gábor, Munkácsy díjas képzőművész, egyetemi oktató, Farkas Anna, Laki Eszter, grafikus, a studio NUR art directora, Hegyeshalmi László, képzőművész, a Veszprém EKF pályázat Művészeti Tanácsának tagja, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója és Can Togay János – filmrendező, kulturális diplomata, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt művészeti és kreatív tanácsadója.

Az anonim pályázatokat október elején értékelték ki, és a zsűri egyhangúlag a Hidden Characters arculati terve mellett döntött.

– Egységesen elmondható, hogy minden pályázó nagyon magas színvonalú munkát végzett, mely nem könnyítette meg a zsűri döntését. Úgy érezzük, hogy mindannyian a maximumot nyújtották, hogy a Veszprém-Balaton 2023 projekt rangjához méltó grafikai környezetben jelenhessen meg. Egyhangúlag kijelenthető, hogy a szakmai zsűri nagy örömére szolgált, a pályamunkák értékelése.

A Hidden Characters nyertes arculati pályázatát rengeteg ötlet és unikális gondolat jellemzi, melynek modern és európéer szemléletmódja a legfőbb jellemzője. Külön kiemelendő az embléma grafikai minősége, többrétegű jelentéstartalma, ugyanakkor könnyen ’olvasható’ és összetéveszthetetlenül megjegyezhető. Egyszerre vagány és friss, okos és elgondolkodtató, a hozzá kapcsolódó grafikai alkalmazások számára korlátlan kreatív lehetőségeket kínál – írta szöveges indoklásában Gerhes Gábor Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, egyetemi oktató, a pályázatot elbíráló zsűri elnöke.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva