likeBalaton.hu | 2024.10.03. 10:00
A Múzeumok Őszi Fesztiválja vár október első hétvégéjén
Minőségét megőrzi! mottóval ékeskedik a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja. Október 5-6-án Keszthelyen és Veszprémben is remek programokkal készülnek!

A szervezők fő célja a múzeumok széles körű népszerűsítése. A Fesztivál szorgalmazói a Múzeumok Őszi Fesztiváljának megrendezésével a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett hagyományt kívántak teremteni, egy évente ismétlődő, hosszabb időszakot átívelő múzeumi rendezvénysorozattal.

Keszthely

Keszthelyen két helyszínen: a Fejőházban és a Majormúzeumban várnak programok szombaton és vasárnap is, mind két nap 10 és 16 óra között.

Fejőház

A keszthelyi kastély történelmi játszóháza, 8360 Keszthely, Bécsi kapu utca

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

A keszthelyi kastély történelmi játszóházában ezen a hétvégén az óvodapedagógusoknak és az általános iskolák 1-2. osztályos tanítóknak mutatjuk be a játszóházat, a játszóházi lehetőségeket, valamint a 2024-2025-ös tanévre kidolgozott múzeumpedagógiai kínálatot.

A kínálatban három meseóra található: 1.) Erdőszélen, patak partján – Sárkány, a boci és barátai kalandjai. 2.) Irka Firka és a Zolló kreatív kuckója – kézműves foglalkozások évszakokhoz és ünnepekhez kapcsolva 3.) Doromboló – zenés-mesés tornaóra Csipetkével, a kis vadmacskával.

A múzeumpedagógiai kínálat ismertetése mellett ez a hétvége jó alkalom arra, hogy a pedagógusok személyesen megismerhessék a játszóház adta lehetőséget és kapcsolatokat építsenek ki a játszóházi munkatársakkal.

Ingyenes program!

===

Majorbéli kisállatbemutató és népmesenap

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely Múzeum
8360 Keszthely, Bercsényi utca 65-67.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Szereted az állatokat és a meséket? A majorban a helyed Kisállatbemutató és népmese napunkon! Állatsimogatóval, népzenével és izgalmas kutyabemutatóval is várunk!

Állatmenhelyek, kisállattenyésztők, díszállatkereskedők hozzák el kedvenceiket hagyományos kisállatbemutatónkra, amelyet a Zalaegerszegi Kutyasuli terápiás kutyabemutatója, kézműves foglalkozás és lovaskocsikázás is színesít.

Üres kézzel biztosan nem távoznak majd látogatóink, hiszen kézműves termelői vásáron lehet majd beszerezni a vásárfiát.

Néhány éve a népmesék világa köré szerveződik rendezvényünk, így népzenei koncert és élőszavas mesemondás is várja a családokat. Ezen az alkalmon a háziállat- és haszonállatfajták népszerűsítésén túl célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, előadóink ezt a témát is érintik majd.

Veszprém

2024. október 5. 15:00 – 17:00 Csendséta

Fotó: pexels

Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota, 8200 Veszprém, Vár u. 29.

A Művészetek Háza Veszprém 2024-ben 15. alkalommal szervezi a Csendnapok rendezvénysorozatot.

A megszokott módon − az Advent előtti időszakban − október-november folyamán tartott program az elmélyülést, a befelé fordulást, a belső harmónia megteremtésének segítését tűzte célul maga elé. Mai felgyorsult és lármás világunkban, amikor az ember számára feldolgozhatatlan mennyiségű információ vesz körül bennünket, egyre nehezebb a belső harmóniánkat megteremteni, megőrizni. Ennek egyik módja az időszakonkénti elvonulás, a tudatos befelé fordulás. Sok embernek ezt tanulnia kell – ezt tanítják, segítik a Csendnapok rendezvénysorozat programjainak előadói, vezetői. Csendtapasztalások / Csendséta – a veszprémi vár tövében 1-1,5 órás séta együtt, néma csöndben, a környezet hangjaira, látványára, és bensőnkre figyelve. A sétát követően közös meditáció Kálazi Ági reikimester vezetésével.

===

16:00 – 18:00 A klasszikus cipőkészítés titkai

Forrás: MŐF

Művészetek Háza Veszprém / Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, 8200 Veszprém, Vár u. 3.-7.

Tárlatvezetés a Vass Cipőtár és a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény kiállításaiban Vass László műgyűjtőt, Veszprém Tiszteletbeli Polgárát régóta ismerik a kultúrát kedvelők; nemzetközi hírű kortárs műgyűjteménye immár két évtizede gazdagítja Veszprém kulturális életét. Vass László cipészmester budapesti manufaktúráját ötödik évtizede tartják számon a nemzetközi divat világában; a legmagasabb minőségű tradicionális kézi készítésű cipészetek közt meghatározó márka a Vass Shoes.

2022-ben nyitotta meg kapuit a Művészetek Háza Veszprém gondozásában a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény épületében külön galériaként a CIPŐTÁR, amely klasszikus lábbelik bemutatásával enged betekintést a kiveszőben lévő mesterség legmélyebb szakmai titkaiba: az egyedi lábbelikészítés fortélyait, a szakmai fogások apró mozzanatait bemutatva szemlélteti, hogyan készül el hagyományos technológiával a kortárs viseletben is megbecsült magas minőségű termék.

A látogatók érdeklődésére tarthat számot a hagyománymentő manufaktúra sikerére alapozott kortárs műgyűjtemény egy épületben való bejárása: Vass László története biztatást adhat a kultúráért rajongók és felelősséget érzőknek, hogy az értékek őrzése, ápolása és művelése becsületes munkával eljuttathat értékek gyűjtéséhez és a magas művészettel való szoros kapcsolattartáshoz.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva