2020.06.27. 12:00
Online programokkal jelentkezik a Múzeumok Éjszakája!
A Múzeumok Éjszakája idén javarészt online programokkal várja az érdeklődőket: országszerte online tárlatvezetésekre, vetélkedőkre és virtuális túrákra, filmekre számíthatnak a múzeumok hűséges rajongói. Ehhez a virtuális rendezvényhez több Veszprém megyei múzeum is csatlakozott. Mutatjuk a programokat.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeuma – Várpalota

A Vegyészeti Múzeum 3 rövid kvízzel várja a Múzeumok Éjszakája látogatóit a múzeum facebook oldalán.

A feleletválasztós kvízek megoldásával egy érdekes használati tárgyról, egy fontos ipari eljárásról, és egy különleges műszerről tudhatnak meg információkat játékos formában.

Ráadásként egy puzzle kirakó segítségével egyik nagyon híres magyar vegyész munkásságába kaphatnak betekintést.

 

Kisfaludy Sándor Emlékház – Sümeg

A Kisfaludy Emlékházban hagyomány, hogy tavasszal közösségi fotópályázatot hirdetnek és a beérkezett fotókból kiállítást szerveznek. Idén, “”ÉrtékTárunk”” címmel szervezték meg ezt programot. A pályázat célja az volt, hogy bemutassák, felfedezzék és népszerűsítsék a Sümegi települési értékeit. A felhívásra tizenhárom fotós 57 képe érkezett, a zsűriben Vincze Péter és Mészáros Norbert fotós, Böröndy Erzsébet, Sümegi Kata és Oszkai Réka bírálta a fotókat.

Ezúttal egy virtuális kiállítóteremben helyezték el a képeket. A díjazott fotókat és 15 db kiválogatott képet mutatnakk be a rendhagyó tárlaton. A zsűri a pályázat első díját Budavári Gábornak ítélte oda, aki a plébániatemplom belső terét, és a világhírű Maulbertsch-freskókat fényképezte; a második helyezett Szász Ildikó Darnay Kálmán síremlékét örökítette meg; a harmadik helyezett pedig őszi hangulatú sümegi vár fotóval Furman Attila lett.

Laczkó Dezső Múzeum – Veszprém

Új kihívással néz szembe a múzeum is, azonban jó néhány korábbi tapasztalatot tud alapul venni a sikeres online jelenléthez. Évekkel ezelőtt indult útjára az LDM Online sorozat, amelynek talán soha nem volt nagyobb jelentősége és aktualitása, mint napjainkban. A honlapon közzétett magazin érdekes és izgalmas módon tárja az olvasó elé a muzeológusok, régészek, munkatársak kutatásait a megye területéről. Ezekről olvasói ajánlókat készítenek kollégáink, ám soha nem adott terület szakértői, hanem laikusok, hogy még közelebb tudják vinni követőikhez egy-egy írás témáját.

Bár a múzeum hangulatát és varázsát élőben a legjobb átélni, mégis közelebb érzi magát az ember a kiállítótérhez, ha a kiállításrendező szemszögéből látja. Ezt az érzést a virtuális jelenléttel lehet talán a legkönnyebben szemléltetni, amihez jó lehetőség nyílt most meg. Múltbatekintő címmel indítottak blogot a múzeum weboldalán https://www.ldm.hu/hu/blog/multbatekinto .

És ha kiállítóteremben nem is, de online felületeiken most sorra nézhetjük a gyűjtemény izgalmas darabjait, felfedezhetjük a hozzájuk kapcsolódó történeteket – és meghallgathatjuk a látogatók emlékeit, véleményét is.

A fotótár segítségével bebarangolhatjuk a régi Veszprémet és a megyét, egykori helyi hírességekkel találkozhatunk.

Balatonfüreden személyesen!

A Jókai Mór Emlékházban Jókai Mór és a füredi nyarak címmel tartanak tárlatvezetést, a Balatonfüredi Helytörténeti Gyűjteménynél Füred anno címmel P. Miklós Tamás, a gyűjtemény vezetője beszél a múltról az érdeklődőknek.

A Vaszary Galéria alkotóműhelyben, a villa kertjében hatalmas papírvirágot lehet elkészíteni, majd óriás társasjátékra hívják a vendégeket, szintén a kertben. A galériában videós tárlatvezetés lesz a Top 10 magyar, kortárs című tárlaton Schneller János művészettörténész, az Art Market Budapest vezetőjének előadásában. Ehhez a kiállításhoz kalandos rejtvényjátékot is szerveznek. Nem marad el az élő tárlatvezetés sem, amit Beke László művészettörténész, a kiállítás konceptora tart Barangolás a kortárs magyar képzőművészet világában címmel.

A villa kertje kitűnő muzsikának is helyt ad Flamisch Péter akusztikus instrumentális előadásában, amelyben különböző stílusok, korok és kultúrák ötvöződnek majd. A művész egyéni stílusát a blues és a népzene mellett az elektronikus zene is jellemzi. Különleges zenei csemegének ígérkezik Balogh Borsa koncertje is, aki lendületes, sodró zenéjét egy szál gitárral, beatboxszal és rafinált technikájával építi fel. A Vaszary kávézó teraszán a Senki többet! című amerikai dokumentumfilmet vetítik.

Reformkori sétára hívják az érdeklődőket a reformkori városrészen, Fülöp Lajos vezetésével. A Zsidó Kiválóságok Háza szervezésében A füredi rabbi címmel a zsinagógából indulva séta közben lehet megtekinteni egy hajdanvolt falusi zsidó közösség mindennapjait, szokásait, tipikus figuráit. Lesz beszélgetés is a zsinagógában a zsidó vallásról, étkezési és életviteli szokásokról, kultúráról.

A Múzeumok éjszakája szervezői a beltéri programokon távolságtartást, védőmaszkot kérnek, és korlátozzák a létszámot is. További információ >>

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva