Marton Attila | 2021.06.22. 07:00
Óriásgraffitit fújnak egy veszprémi tízemeletesre
Gőzerővel készülnek Veszprém első muralfestésének, vagyis street art falfestményének munkálatai.

A lakótelepekről legtöbbeknek az egyhangú szürkeség és az egyformaság jut eszébe. Ezen a közvélekedésen változtathat egy veszprémi kezdeményezés. Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban viselő Veszprémben ugyanis a napokban kezdték el megfesteni az egyik tízemeletes oldalfalát. A Westprememural elnevezésű projektet a Hősök együttesből ismert Mentha, vagyis Ozsváth Gergely és graffitis társa, IKE (Moravetz Ákos) vezeti. A projekt lebonyolításában és kommunikációjában Eckü is besegít a fiúknak. A graffitiművészeknek több évtizedes tapasztalata van, alkotásaikkal az ország több pontján és külföldön is lehet találkozni. A közös ötletelés után Mentha tíz lehetséges változatot rajzolt, végül a projektet koordináló Lélektér Alapítvány közösségi oldalán négy verzió közül választhatták ki az emberek, hogy melyik grafika kerüljön fel a társasház oldalfalára.

A mural motívuma – összefonódó kezek között-felett egy kézilabda – egyértelműen utal arra, hogy Veszprém a hazai férfi kézilabda fellegvára. Azért is esett erre a formára a választásuk, mert a város első tűzfalfestményének így egy olyan alapmintája lesz, amit mindenki magáénak érezhet a városban, magyarázta Mentha.

A graffiti első rétege már szinte teljesen felkerült a házfalra
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A nagyjából két hétre tervezett munka első lépéseként felrajzolták a kontúrokat, valamint Mentha és IKE az első úgynevezett „layert”, vagyis réteget is felfújták a ház falára. A napi nyolc-tíz órás munkát most a kánikula is nehezíti, de a graffitiművészek rendületlenül dolgoznak. Az számukra is kihívás és újdonság, hogy egy tízemeletes ház oldalfalára készítik a graffitit: napról napra hosszú órákat töltenek egy darus kocsi emelőkosarában harminc méter magasban, amit bonyolít, hogy Menthának kisebb tériszonya van, de az alkotásért ezt is leküzdi.

IKE és Mentha dolgozik a falfestményen
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A hengerrel kent háttérre a következő napokban a formát graffiti spray-vel fújják fel. A közel 300 négyzetméteres felület elkészítéséhez várhatóan 350 festékszóró kell, ez azt jelenti, 140-150 liter festéket fújnak fel a panelház oldalára. Bár tartottak tőle, hogy a graffiti miatt esetleg hideget-meleget kapnak, egyelőre csak pozitív visszajelzésekkel találkoztak. Ott jártunkkor egy sétáló idős hölgy állt meg és dicsérte meg a készülő alkotást, és ezzel nincs egyedül: a lakótelepen lakók közül sokan állnak meg rövidebb-hosszabb időre, figyelik a graffitiseket a munkában, mások képeket is készítenek a folyamatról.

A nem mindennapi falfestmény hivatalos átadása július 1-jén várható, de a projektnek minden bizonnyal lesz folytatása, legalábbis az EKF-csapat és a graffitiművészek is nyitottak arra, hogy további alkotásokkal dobják fel Veszprém utcáit.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva