2020.02.20. 14:00
Retro életérzés a veszprémi Agórában rendezett kiállításon
Retrókiállítást rendeztek az Agóra Veszprém Kulturális Központ második emeletén, ahol az érdeklődőket visszarepítették a hetvenes, nyolcvanas évekbe.

A kiállításon korabeli használati és műszaki eszközöket, berendezési tárgyakat és motorokat mutattak be Retro Ernő gyűjteményéből és Ficze Koppány egyenruháiból, amely sokak gyermekkorát elevenítheti fel. Retro Ernő elmondta, az itt kiállított darabok a gyűjteménynek csupán egy töredéke, de hosszútávú tervei között szerepel, hogy a retro kincseknek saját múzeumot nyit majd a Balaton partján – írja a veol.hu.

Retro Ernő fradis gombfoci gyűjteménye apósától származik (Fotó: Balogh Ákos/veol.hu)

Ficze Koppány gyermekkorában makettezéssel foglalkozott.

— Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha fel is vehetném azokat a ruhákat, amiket megfestek. Mára már nagyon nagy gyűjteményt sikerült összeszednem. Másokkal ellentétben én hordom is azokat a ruhákat, amik a gyűjteményemben vannak. Ezzel időnként megbotránkoztatok másokat, de legtöbbször azért jó érzéseket szokott kelteni az emberekben, hogyha például meglátnak egy rendőr egyenruhában.

Ficze Koppányon egy 1965-ös mintájú rendőr törzsőrmesteri egyenruha látható (Fotó: Balogh Ákos/veol.hu)

Retro Ernő, a kiállítás főszervezője elmondta, Szentendréről költözött családjával Balatonvilágosra. A kiállításon a szűk terem ellenére nappalit, konyhát, sőt, még katonai irodát is berendeztek.

— A konyharészen látható daráló, szódásszifonok meghatározó részei voltak anno az asztalnak. Érdekes, hogy régen ezeket az eszközöket megvette valaki, és 20-25 évig használhatta. Ezért szeretem a retro holmikat, mert ezek a mai napig működnek. Ez a használati eszközökre is érvényesek, de az autókra ugyanúgy.

Retro Ernő kiállításának részeként az Agóra épülete előtt három retro autóval is megismerkedhettek az érdeklődők.

(Fotó: Balogh Ákos/veol.hu)

— Azok közül az autók közül a legfiatalabb is 36 éves, és a mai napig teljesen megbízható, bárhová el lehet menni vele. A Zukkal költöztek és építkeztek, az 1200-es Lada pedig legendás – tette hozzá.

A Bacsis Retro Számítógép Kiállítás is megmutatkozik a gyűjtemény között néhány számítógép kuriózummal, de találkozhatunk gyerekkorunk emlékeivel a kiállításon, fém hajcsavarókkal, Sokol rádióval, de még kisdobos tagsági könyvvel is. A kiállítást még vasárnap 17 óráig lehet megtekinteni az Agóra Veszprém Kulturális Központ második emeletén.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva