Haraszti Gábor | 2024.08.13. 12:00
Sportolás kánikulában – a személyi edző tanácsai
Mire kell figyelni a kánikulában sportolás közben?

Ha hinni lehet az időjárás-előrejelzéseknek, a következő napokban a hőmérő higanyszála ismét megközelíti, sőt néhol meg is haladja a 35 Celsius-fokot. Sokan ebben a hőségben sem akarnak lemondani a kültéri edzésről. Érdemes azonban néhány egyszerű szabályt betartani, ebben volt a segítségünkre Fekete Bálint testépítő, személyi edző.

– Ekkora hőségben a test nagyon gyorsan túlhevül és gyakorlatilag a túlélésért küzd, ezáltal többet is izzadunk, több a folyadék-, az ásványi anyag- és a sóvesztés, ez természetesen mind-mind befolyásolja az edzésünket. A folyadékbevitel talán a legfontosabb tényező. A nap folyamán igyekezzünk minél többször folyadékhoz nyúlni – hívja fel a figyelmet a személyi edző.

A szakember szerint napközben legalább 2,5–3 liter folyadékot fogyasszunk el. Ne csak akkor igyunk, amikor megszomjazunk, hanem ezt a mennyiséget időarányosan, folyamatosan próbáljuk meginni.

Legjobb a szoba-hőmérsékletű víz vagy izotóniás ital fogyasztása

– Nagyon fontos, hogy túl hideget ne fogyasszunk, ezzel gyakorlatilag sokkolnánk a szervezetünket. Hűs üdítő jót tud tenni, kicsit csökkenti a belső hőmérsékletet, és az edzésre is jótékony hatással van. Ez főleg termen belüli edzésre igaz. Kinti edzés során feltétlenül szoba-hőmérsékletű izotóniás italt vagy vizet fogyasszunk – emelte ki a tréner.

Fekete Bálint személyi edző szerint kánikulában sem kell lemondani az edzésről
Fotó: Mező Kristóf/veol.hu

Ne terheljük túl magunkat az étkezéssel sem

Az edzés előtt legkésőbb másfél órával érdemes enni valami könnyű, könnyen emészthető szénhidrátforrást, hogy ne terheljük meg a szervezetet az emésztéssel, de az edzésre megfelelő energiát biztosítsunk magunknak.

– A kánikula nem a rekordok megdöntésének időszaka. Mozogjunk egy jólesőt, érezzük jól magunkat, de ne próbáljuk meg feszegetni ilyenkor a határokat. Csak egy kicsit lépjünk ki a komfortzónából, nem túlterhelve magunkat, lépésről lépésre haladjunk előre – hangsúlyozta a szakember.

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: veol.hu
Nyitókép: illuszráció/Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva