likeBalaton.hu | 2024.09.13. 10:00
Szeptemberben vörösbe öltözik a Veszprémi Borszalon
Idén májusban nagy sikerrel debütált a Bakony-Balaton régió gasztro-rendezvényei között a Veszprémi Borszalon, ami az ígéretekhez hűen szeptember 27-én ismét kinyitja kapuit az illusztris veszprémi Vár falai között. A borszalon kínálata ezúttal a magyar vörösborokra lesz hangolva, de meglepetésként a karibi világ aromái is megjelennek majd.

Egy hűvös, patinás pince, a boltíveken derengő fények játéka, dugók pukkanásai, poharak csengőjátéka és több tucat ember jókedvű morajlása… nagyjából ezek az érzetek és érzések jellemezték májusban az első Veszprémi Borszalon rendezvényét, ahol a szervező és ötletgazda, Zsandár Tamás úgy köszönt el a vendégektől, hogy szeptemberben folytatják az utazást a borkultúra szerteágazó világában.

Fotó: Wine & Vinyl

Az ígérethez hűen az őszhöz közeledve pedig már nyilvános következő Veszprémi Borszalon időpontja: szeptember 27-én, a hónap utolsó péntekjén kora este a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának borospincéje ismét átavanzsál borszalonná és várja közönségét. Azokat az embereket, akik szívesen áldoznak szabadidejükből arra, hogy egy igényes sétáló borkóstoló keretében elmélyedjenek a hazai borkultúra sokszínűségében. Akik szívesen játszanak új ízekkel, aromákkal, akik szeretnék személyesen, de kötöttségek nélkül megismerni a legjobb magyar borászokat és az felfogásukat a borkészítésről.

– Hosszú évek tapasztalatából kiindulva láttuk, hogy egyre többen vannak azok, akik a közös borozást már úgy fogják fel, mint egy közösségi kulturális eseményt, ahol gazdagíthatják ismereteiket és új tapasztalatokat szerezhetnek a borok világában, miközben jól érzik magukat egymással. Az első Veszprémi Borszalont ennek szellemében szerveztük meg, ami igazolta is várakozásunkat. Most szeptemberben újra visszatérünk, de ahogy nincs két egyforma évjárat, úgy a borszalon kínálata is egy kicsit megújul majd – mondta Zsandár Tamás, a Borszalon ötletgazdája, aki két rendezvény között a Veszprém belvárosában található Wine&Vinyl bakelit- és borbár tulajdonosa és üzemeltetője.

Fotó: Wine & Vinyl

Hogy mik ezek az újdonságok, arra könnyen választ ad a szeptemberi Borszalonra érkező borászatok listája:

Ø Bock pincészet – Bock Valér / Villány

Ø Maul Zsolt / Villány

Ø Vinatus szőlőbirtok és pincészet / Villány

Ø TOTHborbirtok / Pannonhalma

Ø Fehérvári Borbirtok / Somló

Ø Balatoni vörösök by Zwack Izabella borkereskedés

Ø Légli Géza / Balatonboglár

Ø Török Csabi 2 HA / Szent György-hegy

Ø Szászi Birtok / Szent György-hegy

A szervezők ezúttal a vörösborokra hangolták a rendezvényt, a meghívott kilenc borász és borászat pedig néhány könnyedebb fehér és rozé mellett főleg első rangú vörösboraikat kínálják majd a vendégeknek, összesen több, mint negyven tételt.

Fotó: Wine & Vinyl

De, hogy hogyan érdemes elkezdeni egy ilyen utazást az ízek és aromák világában, abban Bock Valér, a villányi Bock pincészet tulajdonosa segít gyorstalpalójával.

– Ahány ember, annyi különböző ízlésről beszélhetünk a borok világában is. Valaki a fűszeres, magas savtartalmú borokat szereti, más könnyedebb, alacsonyabb alkoholtartalmú tételekre szavaz, de mindenkire igaz, hogy elsősorban a harmóniát keressük a borokban. A vörösboroknál is érdemes úgy felépíteni a kóstolónkat, hogy a könnyedebb tételektől haladunk a testesebb társaik felé, közben pedig, hogy megpihenjenek az ízlelőbimbóink nem árt beiktatni egy könnyű fehérbort, vagy rozét a listába. Habár a vörösborok az utóbbi időben némileg háttérbe szorultak a többi fajtához képest, sokszínűségükből és izgalmasságukból semmit nem vesztettek. Mi magyarok pedig számos tradicionális fajtával büszkélkedhetünk, mint például a Kékoportó, a Kékfrankos vagy éppen a Kadarka. Az pedig már a borászok merészségén és persze az éghajlaton is múlik, hogy ezekből milyen vörösborok, vagy éppen rozék, esetleg sillerek készülnek.

Fotó: Wine & Vinyl

A Bock pincészet történelme egészen a XIX. századik nyúlik vissza, olyan évekre pedig alig emlékszik Valér, amikor már augusztus közepén neki kellett állni a szüretnek. Az idei aszályos esztendő miatt viszont hamarabb előkerültek a puttonyok és a prések, és mire elérkezik a Borszalon szeptember végi dátuma, jó eséllyel végezni is fognak a szüreti munkákkal.

– Veszprémbe egészen biztosan, hogy készülünk majd újborral, a nagy klasszikusok közül viszünk magunkkal a Capella 2011-ből, de a Cabernet és Merlot házasításából készült cuvéenket is lehet majd kóstolni, aki a gyümölcsösebb vörösborokat kedveli – árult el részleteket Valér a veszprémi készülődésből.

A Veszprémi Borszalon menetrendje most sem változott. A vendégek érkezéskor kapnak egy borospoharat, utána pedig rájuk lesz bízva, hogy milyen irányt véve és milyen tempóban látogatják meg a borászok standjait, hogy kis kortyonként minél több tétellel megismerkedjenek.

A szeptemberi esemény a különleges borok mellett tartogatni fog még egy meglepetést. Halász Bence bartender jóvoltából rumkülönlegességek is megjelennek majd, becsempészve az este hangulatába egy kis karibi életérzést is a történelmi Vár falai közt.

A szeptemberi Veszprémi Borszalonra jegyek már kaphatók személyesen a Wine&Vinyl bakelit- és borbárban (Veszprém, Szabadság tér 2.) nyitvatartási időben, közben pedig már csendben elkezdődött az idei utolsó, decemberi Veszprémi Borszalon szervezése is.

Fotó: Wine & Vinyl

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Wine & Vinyl

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva