viharjelzés: nincs
17°
DK
3 km/h
12 fal - Építészet és kortárs ornamentika
Veszprém Óvári Ferenc út 1
2018 okt. 17. 15:00 - 18:00
Megosztom
A századforduló építészete mai szemmel, avagy ornamentika kortárs feldolgozásban.

A századforduló művészetét nagymértékben formálta két fogalom: motívum és ornamentika. Ekkor épült Schoditsch Lajos tervei alapján a veszprémi Iparostanoda (később Ének-Zenei Általános Iskola) épülete, valamint a vele átellenben található Medgyaszay István által tervezett veszprémi Petőfi Színház. A felújítás előtt álló épületek története a jövőben még szorosabban összeforr, hiszen az Iparostanoda a Színház irodaházaként működik tovább. Így a felújítás előtt lehetőség nyílik arra, hogy reflektáljunk a Medgyaszay és pályatársai számára fontos problémakörre és megvizsgáljuk, mit jelenthet ma az ornamens és a díszítés fiatal kortárs építészek számára.

Az elmúlt években újfajta érdeklődés tapasztalható az ornamentika témája iránt. Ez a folyamat egyéni alkotásokban és egymástól egyelőre elszigetelt párbeszédekben érhető tetten a nemzetközi építészeti porondon. A hagyományos jelentéstől eltérően a díszítés már nem másodlagos, vagy kiegészítő funkcióval bír, hanem mint építészeti minőség értelmeződik. Kortárs feltörekvő építészek és építészeti alkotócsoportok sora próbálja kialakítani viszonyát a mindig elfelejtett, de mindig újra előkerülő ornamentikához.

A kiállításon látható munkák ezen fiatal csoportok különféle megközelítéseiből vizsgálják az ornamentika, a díszítés mai szerepét és határait, használva a volt Iparostanoda épületének szabadon álló díszítetlen falait. Szám szerint 12 darabot.

A kiállítást megnyitja: Porga Gyula, Veszprém város polgármestere
Szakmai bevezetőt mond: Kovács Dániel, művészettörténész

A kiállítás ingyenesen látogatható hétköznaponként 9:00 és 17:00 óra között, hétvégén zárva.

Szervezők: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és Paradigma Ariadné
Kurátorok: Csóka Heléna, Smiló Dávid, Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs
Szakmai konzulens: Kovács Dániel
Grafika: Kazsik Marcell
Fordítás: Zsámboki Miklós

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva